23948sdkhjf

Underleverandører stilles over for nye krav

OEM’erne vil slanke antallet af underleverandører betydeligt, og det tvinger danske metal- og maskinvirksomheder til at favne bredere.
Efter et sløjt første halvår af 2013 ser det ud til at lysne for de danske metal- og maskinvirksomheder i takt med, at de vigtige eksportmarkeder stabiliserer sig. Men forandringens vinde blæser i industrien, og især underleverandørerne skal være omstillingsparate for ikke at blive skåret fra, når OEM’erne strømliner deres forsyningskæder

- Den hovedstrukturelle tendens, som vil gøre sig gældende fremover er, at OEM’erne globalt – herunder ikke mindst på det store tyske marked, men også herhjemme – vil slanke antallet af underleverandører betydeligt.

Det forklarer chefkonsulent i brancheforeningen for Metal- og Maskinindustrien, Christian Eskelund-Hansen, til Metal Supply i sin vurdering af branchens tilstand.

Læs også: Metalindustrien presses på eksporten.

Samarbejdsevne er altafgørende
Chefkonsulenten gætter på, at OEM’erne skærer op imod 80 procent af underleverandørerne fra i jagten på færre fejl og just in time-leverancer.

- Det er ikke længere nok at fokusere på sin kernekompetence som underleverandør. Man skal kunne levere mere, for at blive blandt de 20 procent, der står ved Skt. Peters port, siger Christian Eskelund-Hansen.

Det afgørende element i konkurrencen om at komme med på OEM’ernes vogn er evnen til at samarbejde med, hvad Christian Eskelund-Hansen kalder, kon-kollegaer. Og her har de danske virksomheder en fordel, mener chefkonsulenten.

- Danskere har heldigvis en god evne til at samarbejde, fordi vi har en meget horisontal kultur. En dansk underleverandør kan lettere medvirke til at udvikle løsninger hos eksempelvis den tyske automotive-industri, på problemer de ikke selv har opdaget eller ligger inde med umiddelbare løsninger på, siger Christian Eskelund-Hansen.

Forklaring:
OEM står for Original Equipment Manufacturer.
Betegnelsen henviste oprindeligt til virksomheder, der producerer og leverer produkter til en anden virksomhed, som så videresælger produktet under sit eget brand. På det seneste har brugen af OEM udviklet sig til at henvise til virksomheder, der køber og inkorporerer en komponent eller et produkt i et nyt produkt under eget brandnavn.


Læs mere om udviklingen i metal- og maskinindustrien de kommende dage i Metal Supply.

Mærker din virksomhed forandringer i branchen, hører redaktionen gerne fra dig. Skriv dine erfaringer i kommentarfeltet herunder eller på mail.

Artiklen er en del af temaet Tyskland.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078