23948sdkhjf

Nu skal de ældste skolebørn snart i juniormesterlære

I 2025 skal de ældste folkeskoleelever have mulighed for at komme i juniormesterlære på en lokal virksomhed, har et flertal i Folketinget besluttet

Elever i 8. og 9. klasse skal fra skoleåret 2025/26 kunne tilbringe to dage om ugen i juniormesterlære på en lokal virksomhed. Det fremgår af en ny aftale om folkeskolen, som blev fremlagt tirsdag.

- ...Eleverne vil opleve flere timer med praktiske valgfag. En markant investering i bedre faglokaler. Og flere rigtige bøger i skoletasken.Jeg ser særligt frem til, at den nye juniormesterlære kommer i gang. Her kan de ældste elever vælge at gå tre dage i skole og være to dage på en virksomhed, udtaler børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) i en pressemeddelelse.

Ved pressemødet, hvor aftalen blev præsenteret, udtalte ministeren dog, at han har været "skeptisk" ved idéen om juniormesterlære.

- Det var Venstre, der overbeviste mig. Jeg har virkelig sovet på den. Men vi må erkende, at der er en masse elever, som måske kommer ud ad døren om morgenen og kommer ned i skolen, men reelt sidder og glor ud ad vinduet, siger Mattis Tesfaye.

Eleverne, der vælger at gå i juniormesterlære, vil blive undervist i en "reduceret fagrække" i folkeskolen, hvilket som minimum skal omfatte dansk og matematik. Derefter skal de tage en afgangsprøve, der giver dem adgang til erhvervsuddannelserne, dog ikke EUX, fremgår det af aftaleteksten. Ordningen vil tidligst kunne træde i kraft fra 1. januar 2025.

"En vigtig aftale"

Ordningen skal føres ud i livet sammen med arbejdsgiverorganisationerne, og i en pressemeddelelse kalder SMVdanmark aftalen for "vigtig for dansk erhvervsliv".

- Unge i folkeskolen får nu mulighed for at komme i juniormesterlære, hvor de kan opleve, hvad det vil sige at arbejde med hænderne. Folkeskolen har længe været en boglig motorvej til de gymnasiale uddannelser, og danskerne har efterspurgt muligheden for at få mere praktik ind i undervisningen, siger Jakob Brandt, administrerende direktør for SMVdanmark.

Også hos Dansk Industri er man glad for juniormesterlæreordningen. Men den må ikke blive en nem udvej for skoletrætte børn, understreger underdirektør

- - Det er vigtigt, at juniormesterlæren ikke bare bliver den lette udvej for en elev, der er kørt lidt træt i skolen. For et tilvalg af juniormesterlæren betyder også et fravalg af nogle andre muligheder. Det er man nødt til at være bevidst om, og det kræver en god, faglig vejledning af både elev og forældre. Det er nemlig afgørende, at folkeskolerne fortsat skal fokusere på at klæde eleverne på til alle de uddannelses- og beskæftigelsesmuligheder, der findes, siger Mikkel Haarder, underdirektør for uddannelse og forskning hos Dansk Industri i en pressemeddelelse.

Udover regeringspartierne Socialdemokratiet, Moderaterne og Venstre er Liberal Alliance, Konservative, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti med i aftalen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.132