23948sdkhjf

Vestas må afgive førsteplads på patent-liste

Novozymes, Vestas og Novo Nordisk har leveret største bidrag til, at Danmark kan indtage en europæisk tredjeplads målt på antallet af patentansøgninger sidste år

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, hvor opfindere kan få udstedt patenter, der gælder i op til 39 lande.

Samlet set blev der i 2023 indsendt 2.596 europæiske patentansøgninger fra danske ansøgere. Det er et lille fald på 3,3 procent sammenlignet med året før, men danske virksomheder rangerer stadig helt i top målt på antal ansøgninger per million indbyggere. Danmark er således fortsat foran lande som Finland, Holland og Tyskland, kun overgået af Schweiz og Sverige.

- Det er rigtig flot, at danske virksomheder befinder sig blandt verdens innovative elite. Det er glædeligt, at danske virksomheder prioriterer at investere i innovation, og at de beskytter deres opfindelser til gavn for vækst og arbejdspladser. Patentering betyder, at de kan udbygge deres konkurrenceevne globalt, fastholde og udbygge deres position, og holde konkurrenterne væk, udtaler Flemming Kønig Mejl, enhedschef for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen, i en pressemeddelelse.

Ny topscorer

Novozymes har i år erobret førstepladsen med 107 ansøgninger og er dermed den mest patentaktive virksomheder efter at have ligget på andenpladsen to år i træk.

Novo Nordisk er rykket op i top tre blandt de mest patentaktive virksomheder, mens Vestas og Topsoe begge rykker en plads ned. Danmarks Tekniske Universitet fastholder femtepladsen, og Chr. Hansen er med 66 ansøgninger rykket op på en syvendeplads.

- Tallene bekræfter, at life science, bio- og energiteknologi er nogle af Danmarks absolutte styrkepositioner. Innovationen og patentaktiviteten er stor inden for disse brancher. Det er også flot at se, at universiteterne i stigende grad indleverer patentansøgninger. Det tyder på, at de i højere grad kommercialiserer resultatet af deres forskning, siger Flemming Kønig Mejl.

Både 3Shape og Ambu er i år udgået af top 10-oversigten.

Topansøgere ved EPO i 2023

1. Novozymes 107

2. Vestas 100

3. Novo Nordisk 90

4. Topsoe 87

5. Danmarks Tekniske Universitet 86

6. GN Group 69

7. Chr. Hansen 66

8. Danfoss 64

9. Oticon 54

10. Københavns Universitet 46

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063