23948sdkhjf

Tibnor genbruger stål fra ældre bygninger med stor klimabesparelse

En af landets største ståldistributører, Tibnor, står bag et nyt genbrugsprojekt, som gør det muligt at opnå en klimabesparelse op til 97 procent ved at genbruge gamle stålbjælker i nye bygninger

I de seneste år har der været et stigende fokus på byggebranchen som en af de store klimasyndere, hvilket stiller større krav til nye og grønne tiltag, der skal bidrage til at reducere C02-udledningen.

Denne udvikling har blandt andet været medvirkende til, at ståldistributøren Tibnor i samarbejde med Sweco og Dekra har igangsat et projekt, der gør det muligt at genbruge stål fra ældre bygninger:

- Et vellykket projekt med opstart i Köping i Sverige har vist, at der er store miljøfordele ved at genbruge stålbjælker, der er blevet demonteret fra ældre bygninger. Faktisk er klimabesparelsen op til hele 97 procent, når man bruger genbrugsstål fremfor ny produceret eller genanvendt stål. Men det kræver en omhyggelig designet proces med test, kontrol og dokumentation for at opfylde branchens høje krav til sporbarhed af produktet, forklarer Patrik Bjelovuk, teknisk specialist hos Tibnor, i en pressemeddelelse.

- I dag genanvendes næsten 99 procent af alt stål, men det kræver enorme ressourcer i form af den energi, der skal til for at smelte stålet om, og derfor er det langt mere klimavenligt at genbruge stålbjælker og andre stålmaterialer med det samme. Derudover er genbrug af gammelt stål ikke dyrere end at købe helt nyt stål, slutprisen er nemlig den samme som for nye stålbjælker, fortsætter han.

Interesse fra danske kunder

Erfaringerne med genbrugsstål har foreløbigt været så gode, at Tibnor nu har mulighed for at tilbyde lignende løsninger til resten af Skandinavien – heriblandt Danmark.

- Selv om vi på nuværende tidspunkt forarbejder stålmaterialet i Sverige, oplever vi interesse fra blandt andet arkitekter og bygherrer på danske marked, hvilket har været grobund for, at vi er klar til at implementere projektet i Danmark, siger Patrik Bjelovuk.

Skræddersyet proces kvalitetssikrer genbrugsstålet

I Tibnor har man udviklet en intern struktur, som gør det muligt at kunne overføre hele processen med demontering, test, dokumentation og sporbarhed til Danmark. Det er med til at sikre, at stålet fortsat er af den bedste kvalitet – selvom det er genbrugt:

- Når vi får stål retur fra en ældre bygning, foretager vi en undersøgelse af stålet for at sikre, at det er egnet til genbrug i nye bygninger. Det indebærer alt fra at sikre materialets tolerance til at udføre forskellige tests, hvilket sker hos Tibnor og på et eksternt laboratorie. De værdier, vi får ud af analyserne, deklareres derefter i et dokument, som sendes til kunden, så vi sikrer 100 procent sporbarhed – samtidig med at kunden præcis ved, hvilke materialer han bygger med, afslutter Patrik Bjelovuk.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125