23948sdkhjf

Første hold støberiteknikere er færdige i Holstebro

Uddannelsen som støberitekniker blev i 2020 trukket hjem fra Jönköping i Sverige til UCH i Holstebro. Seks elever fra det første hold på dansk jord har ved årsskiftet fået deres svendebrev

De første seks elever har gennemført støberiteknikeruddannelsen på UCH i Holstebro, hvor der nu går i alt 21 elever på linjen. Ni af dem forventes at få deres svendebrev ved det næste årsskifte. Og den fremgang i antallet af nyudklækkede støberiteknikere glæder Jan Lillelund, der er uddannelsesleder på Teknologicentret på UCH (Uddannelsescenter Holstebro). Teknologicentret består af ti uddannelser.

Linjen som støberitekniker er opbygget med tre hovedforløb og har en varighed på tre år og seks måneder.

- Målet på længere sigt er, at vi gerne skulle optage 16 elever per år, så vi i alt har 48 elever studerende på UCH. Men vi er i opstartsfasen, og branchen – med hjælp fra Støberitekniker.nu og Stålakademiet – gør en stor indsats for at markedsføre uddannelsen, og det er bestemt ikke en let opgave, siger Jan Lillelund.

Elevernes gennemsnitsalder ligger på 34 år.

- Det er voksne mennesker, der søger ind på linjen. Det betyder så også, at vi stort set ikke har frafald. Vores elever er målrettede, de vil bare have den uddannelse, siger Jan Lillelund.

Stod uden faglærer

Branchen er også målrettet og trådte for alvor i karakter, da linjen midt i 2023 måtte sige farvel til faglærer Søren Thiessen, der søgte nye udfordringer uden for den tekniske skole. Pludselig stod skolen uden en fagkyndig lærer. Jan Lillelund forklarer, at fire støberier hurtigt gik sammen og fandt en effektiv sponsorlignende løsning, som har virket upåklageligt, siden linjen startede op efter sommerferien.

- Fra Birn har vi fået Rune Gade Houmann, der underviser som faglærer på halv tid. Han er tovholder på uddannelsen og gør det godt. Derudover bidrager kræfter fra JAI, Frese og Mat Dania, så vi på den måde får dækket vores fulde undervisningsbehov. Og det kører bare, pointerer Jan Lillelund.

Vægt på faglig bredde

To af ankermændene bag hjemtagningen af uddannelsen er Birn og JAI (Jydsk Aluminium Industri). Støberiteknisk chef Willy Olesen fra JAI har været med i hele forløbet. Han er bestyrelsesleder i Støberitekniker.nu og har i anden halvdel af 2023 fungeret som underviser på UCH.

Willy Olesen har således undervist en af de seks nyuddannede, 28-årige Christian Skovgaard fra JAI. Christian Skovgaard er nu ansat som uddannelseskoordinator for støberiteknikeruddannelsen hos JAI. Han kommer til at indgå i undervisningen på UCH, og han kommer derudover til at sidde med i det lokale uddannelsesudvalg. Når linjen kun har ét uddannelsessted for hovedforløbene, bliver det ifølge Willy Olesen til et landsdækkende udvalg.

- Vi har ikke haft lærlinge under den gamle ordning, så Christian er vores første svend som støberitekniker nogensinde. Modsat den gamle ordning er der nu langt mere faglig diversitet i uddannelsen, og det er derfor, vi bakker uddannelsen op, siger Willy Olesen.

JAI har for tiden fem støberitekniske elever.

Han ser flere fordele i, at de fire støberier er gået sammen om undervisningsopgaven.

- Vi repræsenterer en støberiteknisk bredde, som kan være svært for én faglærer at have kendskab til. Nu favner vi de støberitekniske metoder og materialer (blandt andet jern, kobber, stål og aluminium), som bliver anvendt på danske støberier, siger Willy Olesen.

Der skal markedsføring til

Ifølge Willy Olesen handler det om at få hele støberibranchen med omkring 25 virksomheder til at tage ansvar for at sikre, at uddannelsen kommer til at køre på skinner, for der er stor mangel på faglært arbejdskraft. Selv har JAI planer om at udvide lærlingestaben med en nyansættelse hvert halve år.

- Det er her, støtteforeningen Støberitekniker.nu kommer ind i billedet, for mange af støberierne har ikke selv de nødvendige ressourcer til at løfte opgaven med at synliggøre faget. Støberitekniker.nu tager sig af markedsføringsstrategien, mens Stålakademiet, der repræsenterer seks forskellige uddannelser, i højere grad reklamerer for alle erhvervsuddannelserne på blandt andet messer, uddannelsesevents og folkeskoler, fremhæver Willy Olesen, og tilføjer:

- Tidligere har Støberitekniker.nu også været dybt involveret i uddannelsen, så der er ligesom en treenighed mellem UCH, Støberitekniker.nu og vores lille branche.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094