23948sdkhjf

50 år fuld af farver

Metalcolour i Øster Toreby ved Nykøbing Falster markerede ved årsskiftet sit 50-års jubilæum

Knap havde røgen lagt sig efter Danmarks ja til at træde ind i EF, før en forretningsidé spirede ved Nykøbing Falsters.

Virksomheden Raaco havde i begyndelsen af 1970’erne gang i salget af kabinetter til deres populære reoler og opbevaringssystemer, men ingen leverandør af prælakeret metal kunne matche Raacos kriterier på kvalitet, tid og pris.

I begyndelsen af 1970’erne var der generelt en stor efterspørgsel på industrielle varer. Da Danmark kom med i EF, toldbarrierer blev sænket, og nye regionale puljer kunne søges, investerede Raaco i de store produktionslinjer, der stadig kører på Metalcolours fabrik den dag i dag.

Kort inde i 1974 stod den 6.000 kvadratmeter store fabrikshal klar til at fabrikere det prælakerede metal, og dermed lød startskuddet til Metalcolour.

- Historien om Metalcolour A/S er en historie om en industrivirksomhed, der griber de muligheder, der gennem tiden opstår i markedet. Det er en virksomhed, der har eksport og relationer til udlandet som en del af sit DNA – også med de op- og nedture, som den internationale økonomi og konjunkturer nu engang giver, fortæller den nuværende fabriksdirektør, Jakob Søndergaard Nielsen, i en pressemeddelelse.

Det finske rygstød

I begyndelsen var hovedopgaven på fabrikken at fremstille prælakeret metal til dekorative belægninger af bygninger og møbler. Langsomt fandt fabrikken nye opgaver og samarbejdspartnere, og det udvidede sortimentet og ekspertisen.

I 1989 blev fabrikken overtaget af den finske stålfabrikant Rautaruuki, der via fabrikken i Øster Toreby gerne ville have foden inden for på det indre europæiske marked. Den nye finske ejer havde et benhårdt fokus på at gøre fabrikken stærkere i den internationale konkurrence med en reduktion af omkostninger, større effektivitet og en stabil høj kvalitet af produkterne. I samme ombæring blev fabrikken omdøbt til Metalcolour A/S.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det må have været en hård omstillingsproces for medarbejderne, men skiftet var også med til at forme den identitet, som vi har hos Metalcolour A/S i dag, siger Jakob Søndergaard Nielsen.

Han påpeger blandt andet, at der under det finske ejerskab kom en række nye strategiske produkter på fabrikken, såsom højglanslakering af metal til produktion af hårde hvidevarer.

Med overgangen til den tekniske lakering fik Metalcolour også foden inden for i bilindustrien. Eksporten steg til især Tyskland, ligesom der blev afsøgt nye markeder i Asien og Mellemøsten.

Global med lokale rødder

I 1997 kom Metalcolour igen på danske hænder, da fabrikken blev købt af AT Holding ved Ole Theilvig og Henrik Kaa Andersen. Med de nye ejere kom der endnu mere fokus på den tekniske lakering.

Godt og vel et årti senere blev Metalcolour Group etableret med fabrikker i Øster Toreby ved Nykøbing Falster, i Tommerup på Fyn, i Ronneby i Sverige og i Singapore.

Lokalt er det fortsat den tekniske overfladelakering til bilindustrien, der fylder mest. I Sverige og i Singapore er man specialiseret i PVC-laminering, der hovedsageligt anvendes til krydstogtskibe, mens fabrikken på Fyn producerer akustiklofter.

- Vi har fordelt opgaverne, som de giver bedst mening i forhold til den erfaring og knowhow, der er samlet på fabrikkerne. Samtidig forsøger vi at være tæt på vores markeder, og derfor er den verdensomspændende volumen en absolut nødvendighed for Metalcolour Group, forklarer Jakob Søndergaard Nielsen.

Han fortæller samtidig, at virksomheden i dag eksporterer omkring 80% af sin produktion, primært til Europa og Asien.

Tro på fremtiden

Gennem de seneste seks år har Jakob Søndergaard Nielsen været fabriksdirektør i Øster Toreby. I den tid er antallet af medarbejdere steget og ligger nu på 30 medarbejdere.

- Jeg er optimistisk omkring fremtiden. Bilindustrien buldrer derudaf, og det smitter af på Metalcolour A/S. Vi oplever vækst, fordi vi har et unikt produkt. Vi bevæger os i en nichefabrikation, hvor ingen af vores konkurrenter kan trække på den erfaring og viden, som vi har oparbejdet gennem de seneste 50 år, siger Jakob Søndergaard Nielsen.

Lige nu er Metalcolour A/S ved at insource en delproduktion, hvilket også er med til at øge væksten lokalt.

- Jeg kan endnu ikke løfte sløret for vores kommende udvidelse. For at bevare vores position på markedet skal vi kunne garantere en høj kvalitet til en fornuftig pris uden forsinkelser. Kvalitet, tid og pris er og bliver vigtige parametre for at drive en fabrik på Lolland-Falster. Det har ikke ændret sig gennem de seneste 50 år, afrunder Jakob Søndergaard Nielsen.

Metalcolour A/S

  • Metalcolour laver overfladelakering af ubearbejdet metal til brug i industrien
  • Virksomheden blev grundlagt under navnet Raaco Coil Coating i 1973. Fabrikken på Agrovej i
  • Øster Toreby blev indviet i 1974
  • Fabrikken beskæftiger i dag 30 medarbejdere i Øster Toreby. Metalcolour Group beskæftiger op mod 120 medarbejdere på verdensplan
  • Metalcolour eksporterer 80 procent af sin produktion, og der er særligt fokus på den tyske og
  • den kinesiske bilindustri
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14