23948sdkhjf

Lille jysk produktionsvirksomhed øger effektiviteten med 30 procent

Jysk Skorstens Service har gjort deres produktion af stålskorstene 30 procent mere effektiv via et Made Demonstrationsprojekt

- Vi siger nej til ordrer, fordi vi har så travlt. Hele produktionen i 2024 er fyldt op.

Direktør Henrik Boddum konstaterer det positive problem for Jysk Skorstens Service. Ikke desto mindre er et positivt problem stadig et problem, som den 25 mand store produktionsvirksomhed i Gredstedbro i Esbjerg Kommune ikke kan sidde overhørig.

Nej til ordrer er misset indtægt og vækst for Jysk Skorstens Service, der tidligere er kåret som gazelle-virksomhed tre år i træk.

Den vestjyske virksomhed har i 17 år lavet inspektion, reparation og overfladebehandling af stålskorstene, betonskorstene og murede skorstene, men i 2019 købte man Skandinavisk Skorstens Montage og supplerede dermed service med produktion og montage af skorstene.

Det er den produktion, som nu er blevet optimeret i et Made Demonstrationsprojekt. Det skriver Made op sin hjemmeside.

- Vi har dels lavet en analyse af pladsforholdene hos Jysk Skorstens Services, dels demonstreret, hvordan virksomheden kan implementere svejserobotter i produktionen, siger Jens Ulrich Nielsen, chief consultant, digital & sustainable innovation hos Force Technology, der har været partner på projektet.

Hele produktionen blev kortlagt

I analysen af pladsforholdene blev der set på, om det er mest rentabelt for virksomheden at ud- eller ombygge eksisterende fabriksbygninger eller bygge helt nye og større bygninger på en ny grund – og dermed flytte produktionen.

- Konklusionen på den del af Made-projektet er, at det i første omgang bedst kan betale sig for os at isolere en eksisterende lagerhal og inddrage den til værksted. Men det udelukker ikke, at vi på et senere tidspunkt bygger nyt og større, siger Henrik Boddum.

Som et led i analysen blev hele produktionsprocessen – fra start til slut – lagt ind i et ”flowchart” (et diagram, som giver overblik over alle led i produktionen). De mange tilhørende spørgsmål fra Force Technology har været en øjenåbner for virksomheden, der ikke havde erfaring med produktion før virksomhedsopkøbet i 2019.

- Vi har ændret produktionsprocessen og arbejder nu mindst 30 procent mere effektivt alene på grund af Made-projektet, konstaterer Henrik Boddum.

Som et eksempel på optimeringen nævner han, hvordan en mand i produktionen tidligere kunne valse 20 rør i stål, hvorefter de blev flyttet med gaffeltruck og opmagasineret – for så at blive transporteret retur, når de skulle svejses. Nu gør man i stedet én skorsten – valsning, svejsning etc. – færdig i én proces.

Effektiviseringen har blandt andet reduceret, hvor ofte rørene bliver flyttet med gaffeltruck.

Svejserobotter tjener sig hjem på 1,7 år

Derudover har Henrik Boddum store forventninger til, hvad den anden del af Made Demonstrationsprojektet omhandlende svejserobotterne vil betyde for produktionskapaciteten.

- Én robot frigør én mand, og den skal jo heller ikke have frokostpause og ryge en smøg, ligesom vi potentielt kan øge fra to- til treholdsskift ved at sætte robotterne i sving, inden vi går hjem. Svejseprocessen tager op til otte timer, siger Henrik Boddum og tilføjer, at svejserobotterne dermed også kan overtage meget af det monotone arbejde, så medarbejderne kan fokusere på mere spændende opgaver.

Som en del af Made Demonstrationsprojektet har et par medarbejdere fra Jysk Skorstens Service været på besøg hos producenten af svejserobotterne og testet, at de kan udføre de ønskede svejsninger – ovenikøbet med høj kvalitet. Derudover er Jysk Skorstens Service i dialog med en anden produktionsvirksomhed, der allerede anvender robotterne, om de praktiske erfaringer. Næste trin er at anskaffe robotterne.

- Vi skal lige have finansieringen på plads, men den bør ikke være et problem, for det er jo næsten for godt til at være sandt: Beregningen fra Made-projektet viser, at de to robotter tjener sig hjem på kun 1,7 år, siger Henrik Boddum.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094