23948sdkhjf

Slår alarm: Antallet af faglærte beskæftigede falder

Selv om beskæftigelsen er braget frem de seneste år, er der blevet 7000 færre faglærte

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd advarede i foråret om, at der vil komme til at mangle 100.000 faglærte i 2030, men virkeligheden er, at det allerede nu står skævt til.

En analyse, som Dansk Industri har foretaget, viser, at beskæftigelsen er vokset med 160.000 de seneste fire år, samtidig med at antallet af faglærte i job er faldet med 7000.

Det skyldes ifølge Steen Nielsen, underdirektør i Dansk Industri, at der er flere faglærte, der går på pension, end der bliver nyuddannet.

- Alle andre faggrupper er vokset på nær de faglærte, og det er ikke, fordi der ikke er arbejde til dem. Der bliver bare ikke uddannet nok, sammenlignet med hvor mange der stopper med at arbejde.

- Det er en alarmerende forsmag på det, der venter de kommende år, hvor vi ifølge fremskrivningerne skal vænne os til, at der bliver færre og færre faglærte, siger han.

Det er blandt andet smede, industriteknikere, mekanikere og murere, der er blevet færre af.

En del af manglen på disse faggrupper er løst takket være udenlandsk arbejdskraft, men det er langtfra nok. Og konsekvensen vil kunne mærkes af alle.

- Det betyder, at lønstigningerne i disse fag formentlig vil fortsætte de kommende år. Vi kommer til at mærke det som private forbrugere, når vi skal have en elektriker eller murer til at lave noget derhjemme, og så bliver det også dyrere for virksomhederne at producere.

- Det kan i sidste ende betyde, at arbejdspladserne rykker ud af Danmark, fordi det kan gøres billigere andre steder, siger Steen Nielsen.

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har man også med bekymring fulgt udviklingen. Her opfordrer direktør Lars Andersen regeringen til at handle omgående.

Det kan først og fremmest ske ved at fremskynde den investering i erhvervsuddannelserne på 900 millioner kroner, som regeringen har lagt op til frem mod 2030, og som skal gøre uddannelserne mere tidssvarende og attraktive for de unge.

Men også ved at kigge på den reserve af ufaglærte voksne, som kan opkvalificeres.

Lars Andersen tænker specielt på den ordning, der blev indført i forbindelse med coronanedlukningerne og gjorde det muligt at tage en erhvervsuddannelse på 110 procent af dagpengesatsen i udvalgte fag med mangel på arbejdskraft.

- Vi ser, at efteruddannelsesindsatsen generelt er faldende. Men lige præcis den her ordning har fungeret, og derfor bør den gøres permanent.

- Der er tale om voksne mennesker, der ofte har familie og børn, og derfor skal det hænge sammen økonomisk, siger Lars Andersen.

Regeringen har foruden de 900 millioner kroner, som skal investeres i ungdomsuddannelserne, netop foreslået at gøre ordningen med efteruddannelse på 110 procent dagpenge permanent.

Der er i regeringens finanslovsforslag afsat 230 millioner i 2024 og 300 millioner kroner de følgende år til at videreføre ordningen.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063