23948sdkhjf

Nyt udspil skal hjælpe europæisk vindindustri ud af dødvande

Hurtigere godkendelser og bedre finansiering skal give mere grøn strøm, lyder det fra EU-Kommissionen

EU-landene er midt i en enorm klimaomstilling. Den burde give fremgang til vindindustrien i Europa, men det er langtfra sket. Det vil EU-Kommissionen forsøge at rette op på med et nyt udspil.

- Situation kræver øjeblikkelig handling.

- Handlingsplanen skal sikre, at overgangen til ren energi går hånd i hånd med den industrielle konkurrenceevne, og at vindkraft fortsætter med at være en europæisk succeshistorie, skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

EU-Kommissionen peger på en række problemer. Blandt dem er langsom godkendelse af nye vindmølleprojekter, manglende adgang til råmaterialer og konkurrence fra USA og Kina. Det har samlet set sat industrien i en svær situation, fastslår EU-Kommissionen.

Udspillet lægger op til øget digitalisering for at fremskynde godkendelser af projekter. Samtidig skal udbud meldes ud i god tid og være udformet efter objektive kriterier. Dermed bliver det lettere for vindindustrien at planlægge.

For at fremskynde investeringer vil EU-Kommissionen desuden lette adgangen til EU-finansiering gennem den særlige Innovationsfond.

EU-Kommissionen lægger desuden op til at undersøge, om den internationale konkurrence foregår på lige vilkår. Kina har tidligere fået kritik for massiv statsstøtte.

Også USA's Inflation Reduction Act (IRA) har skabt bekymring for skævvridning af konkurrencen.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.159