23948sdkhjf

Producentpriserne falder fortsat

Det samlede producentprisindeks for varer faldt i september 2023 med 4,1 procent i forhold til samme måned sidste år. Faldet er 3,4 procentpoint mindre end i sidste måned, hvor indekset faldt med 7,5 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Årsfaldet i september på 4,1 procent er femte måned i træk med fald. Faldet er drevet af fald i energiforsyning på 64,0 procent, omvendt trækker råstofindvinding og industri op med en stigning på henholdsvis 20,9 og 0,8 procent. Inden for industri er det primært fødevare-, maskin- og kemivareindustri, der trækker op.

For importprisindekset er årsfaldet på 1,2 procent, hvilket ligeledes er femte måned i træk med fald. Faldet er, for anden måned i træk, bredt funderet med fald i alle underbranchegrupper energiforsyning, råstofindvinding og industri på henholdsvis 93,0, 7,4 og 0,2 procent. Faldet i energiforsyning er det største i indeksets historie, men det store fald i energiforsyning skal ses i sammenhæng med de meget høje årsstigninger i september 2022. Inden for industri er det især fald i kemivare- og metalindustri, der trækker ned.

Stigning i priserne på månedsbasis

I forhold til august er det samlede producentprisindeks steget 1,8 procent. Det er især en stigning i industri på 1,4 procent, der trækker producentprisindekset op, mens råstofindvinding og energiforsyning også bidrager med en stigning på henholdsvis 12,0 procent og 1,4 procent.

Importprisindeks for varer er i samme periode steget med 0,8 procent. Her er det hovedsagelig stigninger i industri på 0,5 procent, samt i råstofindvinding på 10,6 procent, som trækker indekset op, og omvendt falder energiforsyning med 25,1 procent. Stigningen i industri er bl.a. drevet af stigninger i elektronik- og kemivareindustri.

Producentprisindekset viser udviklingen i priserne for varer direkte fra producenten.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093