23948sdkhjf

Stålkommentar: Langsigtet planlægning i hård konkurrence

Markedet for rustfri stål er fortsat under pres og præget af hård konkurrence. Ordreindgangen indikerer dog langtidsplanlægning hos kunderne, der satser på større projekter inden for visse brancher.
Efterspørgsel: Første kvartal 2013 viste en lille bedring i forhold til fjerde kvartal 2012, men lå betydeligt under efterspørgselsniveauet i første kvartal 2012. For andet kvartal 2013 forventes ikke nogen væsentlig ændring i forhold til første kvartal 2013.

Værkerne: Den europæiske produktion af rustfri råstål var relativt høj i marts 2013 (ca. 700.000 tons). Dette er 5 procent under det høje niveau i 2012, hvor produktionen var ca. 730.000 tons. I første kvartal 2013 var produktionen af rustfri råstål “kun” 3 procent lavere end i det stærke første kvartal 2012. Tysklands produktion faldt med 16 procent, hvilket hovedsagligt skyldes lukningen af Outokumpus smelteværk i Krefeld.

De europæiske rustfri stålværker har delte meninger i forhold til beregningsmetoden for legeringstillæg. Outokumpu planlægger at indføre en ny prismodel for rustfri stål. Modellen fastlægger legeringstillægget for rustfri stålprodukter på daglig basis – og ikke månedlig basis. Dermed tages der højde for udsving i omkostningerne, og spekulation begrænses.

Aperam sætter generelt spørgsmålstegn ved legeringstillægget. Hvis det stod til dem, skulle prisen for rustfri stålprodukter alene afgøres af markedsfaktorer. Indtjeningssituationen for de europæiske værker forventes at blive bedre i andet kvartal 2013, som følge af effektive besparelsestiltag, men indtjeningsniveauet ligger dog stadig ”uacceptabelt” lavt.

Lagre: Lagerbeholdningerne er lave hos både værker og grossister i Europa og kan kun i begrænset omfang reduceres mere, selv hvis Ni-priserne falder yderligere. Overraskende steg de tyske lagerbeholdninger af plader i første kvartal 2013. Det er uvist, om dette er udtryk for optimisme eller tyske grossisters overvurdering af markedsudviklingen.

Slutforbrug: Byggeri og anlæg: Et blandet billede i Europa. Øget byggeaktivitet i Tyskland, Storbritannien og Holland, men lavere aktivitet i lande som Italien, Spanien og Frankrig.

Forbrugsgoder: Usikkerhed og frygt for den europæiske gældskrise lægger en dæmper på forbrugertilliden i Sydeuropa, mens tilliden fortsat er høj i Nord-, Central- og Østeuropa. I første kvartal 2013 faldt det europæiske marked for hårde hvidevarer relativt i forhold til første kvartal 2012. Ifølge CECED - European Committee of Domestic Equipment Manufacturers faldt salget af husholdningsudstyr i Europa med 2,6 procent målt i mængde. Det medfører en relativt stagnerende efterspørgsel efter rustfri stål i 2013.

Transport: Den tyske bilproduktion viser et fald på 5 procent de første fire måneder af 2013 (år-til-år), hvilket indikerer, at den europæiske bilindustri vil forblive under pres i 2013. Udsigterne for 2014 er dog lovende – her ventes en vækst på mellem 3 og 4 procent.

Procesudstyr: Den tyske brancheforening VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V.) melder for marts 2013 om et fald i maskin- og værktøjsordrer på 4 procent (år-til-år). Salget på det hjemlige marked i Tyskland raslede ned og faldt med hele 15 procent, mens efterspørgslen fra eksportlande steg med 1 procent (år-til-år). Første kvartal 2013: -2 procent (år-til-år), ordrer på det hjemlige marked -7 procent, eksportordrer stagnerede (0 procent).

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129