23948sdkhjf

Generator skal gøre store vindmøller mere konkurrencedygtige

Forskningssamarbejde mellem DTU Elektro og Envision Energy skal udvikle superledende generatorteknologi uden gearkasser og uden permanente magneter.
Vindmølleindustrien er i dag globaliseret og i høj grad baseret på komponenter fra Europa og Danmark. Derfor er det vigtigt, at danske virksomheder og universiteter fortsat bygger ekspertise op. Det skete for mere end 30 år siden for vindmøller generelt og gjorde dengang landet førende inden for vindmøller.

- Vi er meget glade for, at Højteknologifonden har valgt at støtte brug af superledende materialer i elektriske maskiner inden for vindkraft. Det er en meget lovende teknologi, som potentielt kan revolutionere elektriske maskiner, da størrelse og vægt kan reduceres betragteligt. I vindmølleindustrien vokser møllernes størrelse og vægt, og det er interessant at afprøve teknologier, som løser denne udfordring. Vi glæder os meget til i de kommende to år at samarbejde med DTU omkring udvikling og afprøvning af superledende teknologi til vindmøller, og om alt går vel, vil vi teste en superledende generator i en vindmølle et par år senere, siger direktør Anders Rebsdorf, Envision Energy Denmark.

Det nye projekt skal videreudvikle og teste en superlederteknologi, som parterne sammen har udviklet med i et postdoc-projekt. Parterne skal blandt andet i laboratorium verificere anvendte designmodeller og dermed sikre, at man kan gå fra tegnebord over laboratorium ud i vindmøller.

Superledere arbejder ved ekstrem lav temperatur – cirka 30 grader over det absolutte nulpunkt, som er på minus 273 grader celsius. En superleder kan bære store elektriske strømme uden varmetab og skabe store magnetfelter, hvormed man sparer vægt, varmetab og størrelse på generatoren. Teknologien bruges i dag på MR-skannere på sygehusene.

I vindmøller vil superledende direkte drevne generatorer især kunne finde anvendelse på store vindmøller både på land og offshore. De vil med tiden kunne afløse gearkasser og permanente magnetgeneratorer, som anvendes i dag, og vil i et stort produktionsvolumen være konkurrencedygtige.

Projektet satser på at anvende anden generations højtemperatur superledende tråd, som er på fremmarch fra en række trådleverandører og egner sig godt til opgaven.

Højteknologifonden støtter projektet med 6 mio. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.735