23948sdkhjf

Ny opfindelse skal sænke prisen på havmøller

Opfindelsen, et såkaldt bøttefundament, skal give vindmølleindustrien milliardbesparelser, skabe nye arbejdspladser og samtidig skåne miljøet.
Tag et tonstungt jernfundament til en havvindmølle, send det ned på bunden af havet og få det til at suge sig fast i havbunden: det virker måske som noget, der kun vil fungere i et Anders And-blad. Men det er realistisk i den virkelige verden: metoden er afprøvet, og den virker.

Næste skridt er at gøre produktet The Bucket Foundation, et såkaldt bøttefundament, klar til industriel masseproduktion.

Undersøgelser fra Carbon Trust Offshore Wind Accelerator (OWA) viser, at omkostninger til fundamenter i en havvindmøllepark kan reduceres med op til 30 procent, hvis man bruger bøttefundamenter. Fundamenterne kan tilpasses forskellige jordbundsforhold og vil dermed være anvendelige i 80-90 procent af vindemølleparkerne i Nordeuropa. Derfor vil The Bucket Foundation være særdeles interessant for vindmølleindustrien.

- Masseproduktion af bøttefundamenter i Danmark har stort potentiale og vil skabe mange nye danske arbejdspladser, siger professor Lars Bo Ibsen fra Aalborg Universitet, som har deltaget aktivt i udviklingen.

Udviklingen foregår i et tæt samarbejde mellem Aalborg Universitet og virksomheden Universal Foundation, og de næste to-tre år vil de og projektets øvrige partnere arbejde tæt sammen om den højteknologiske proces, der skal gøre det muligt at fabriksproducere bøttefundamenterne. Ligesom på en bilfabrik skal elementerne designes, skæres, svejses og transporteres i et automatiseret flow, der gør produktionen rentabel.

Parterne forventer, at projektet vil styrke virksomhedernes markedsposition betydeligt og skabe værdi til det danske samfund. Og det er store værdier, der er på spil. Markedspotentialet for havmøllefundamenter forventes at udgøre 35 mia. euro, og det er vel at mærke kun for det europæiske marked frem til 2020. Allerede nu ringer Universal Foundations telefoner hyppigere end før.

- Vi oplever interesse fra flere steder i verden. Men især for Tyskland og England er The Bucket Foundation et særligt konkurrencedygtigt alternativ på grund af dets miljømæssige fordele. Teknologien gør det muligt at installere og afinstallere fundamentet med en særlig sugeteknik. Det betyder, at støjgener for havdyr holdes på et absolut minimum, og at hele fundamentet kan fjernes og genbruges, forklarer teknisk direktør i Universal Foundation, Søren A. Nielsen.

Projektet er støttet med 15 mio. kr. af Højteknologifonden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096