23948sdkhjf

Nyt samarbejde skal rykke 3D-print ud på fabriksgulvene

Mange virksomheder fravælger ofte 3D-print som produktionsplatform, fordi det ikke kan konkurrere med sprøjtestøbning. Det ønsker samarbejdspartnerne i projektet ”Additive Manufacturing Farm” (AM Farm) at løse.

Projektet er medfinansieret af Innovationsfonden, og aktørerne er plastvirksomhederne Carmo og Krebs & Co, som står for de praktiske test og udviklingen af en salgsplatform, samt af forskere og studerende på DTU’s Department of Civil and Mechanical Engineering, som står for udviklingen af ny produktionsplatform, software, samt proces- og materialeoptimering.

Når AM Farm bliver anvendelig og et reelt alternativ til den eksisterende sprøjtestøbning, forventer partnerne, at op mod 50 procent af alle udviklingsprojekter ender med en AM Farm-løsning. Forventningen er, at omsætningen relateret til AM Farm vil ligge på 30-40 mio. kr. i 2025.

3D-print skal kunne følge med sprøjtestøbning

Over de næste tre år er ambitionen, at projektet udmønter sig i en ny revolutionerende produktionsplatform, der vil være med til at gøre Danmark verdensførende på området for 3D-print af industrielle plastkomponenter.

– Målet er, at 3D-print gennem ny software og maskinel for fremtiden kan automatiseres i så høj grad, at de nuværende delvist manuelle 3D-print-processer erstattes af produktionshaller med op til mange hundrede små produktionsceller, der kan arbejde uafhængigt af hinanden og med flere forskellige printjobs ventende i kø, siger David Bue Pedersen, senior researcher ved Department of Civil and Mechanical Engineering, DTU.

– I øjeblikket kan 3D-print ikke konkurrere med sprøjtestøbning af konventionelle produkter. Hverken på pris eller på produktionstid. AM Farm skal gøre det muligt at producere højt specialiserede og komplekse produkter on-demand, effektivt og ikke mindst til en konkurrencedygtig pris og i de mængder, store som små, som kunden har brug for, uddyber Claus Ishøy, CEO hos Carmo.

Der skal skabes et forretningsgrundlag

Udover at fremstille ny soft- og hardware er det helt afgørende for projektets succes, at der skabes et forretningsgrundlag, og at de nye printere hurtigst muligt kommer i gang med produktionsopgaver. Carmo og Krebs & Co er allerede godt i gang med at 3D-printe, og det bliver deres opgave at få nye kunder ind og opskalere ordrerne.

– På mange områder er 3D-print stadig i sin spæde start, og der har været eksempler på, at virksomheder har brændt fingrene på teknologien. Vi skal derfor arbejde på at gøre op med den skepsis, nogle har, og fremvise de mange fordele, som et projekt som dette kan føre med sig, så kunderne er parate til at bruge 3D-print langt mere fremover, siger CEO hos Krebs & Co, Peter Bay, og tilføjer:

– Realiseringen af konceptet vil skabe yderligere job- og indtægtsmuligheder for danske virksomheder – specielt for start-ups og udviklingsprojekter – som får muligheder, der reducerer deres time-to-market.

Projektet, der varer tre år, har et samlet budget på 10,3 mio. kr., hvoraf Innovationsfondens betaler de 7,6 mio. kr.

Se nøgletal for:
Læs mere om: plast 3d-print
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.765