23948sdkhjf

Ekstraordinær svensk aktivitet sikrer trecifret millionoverskud hos dansk overfladekoncern

DOT´s kunder i Danmark og Sverige har haft travlt i 2022. Det smitter af på årsregnskabet, hvor opkøbet af flere svenske fabrikker og en markant zinkopjustering også har indvirkning på resultatet

DOT leverer et overskud før skat på 123 mio. kr. i det netop offentliggjorte regnskab. En opskrivning af lagerværdien af smeltet zink står for hele 27 mio. kr., da zinkprisen befandt sig på et højt niveau i 2022.

Generelt er det alle kundegrupper, som bidrager til resultatet, men byggeindustrien fører an. Flere store og længerevarende projekter har givet masser af arbejde til samtlige danske og svenske fabrikker.

Dog har aktiviteten i Sverige været ekstraordinær. Opkøbet af varmforzinkningskoncernen Pohlinvest, og en succesfuld implementering af de fire medfølgende fabrikker, har øget markedsandelen betragteligt. Man har nydt godt af store synergimæssige fordele, og det har været muligt at udnytte kapaciteten optimalt på alle seks svenske lokationer.

Opkøb bidrager positivt

Henrik Steen-Jørgensen, administrerende direktør i DOT, erkender, at man i begyndelsen af 2022 var spændt på, hvad året ville bringe, men erklærer sig tilfreds med udviklingen i både Sverige og Danmark.

- Vi kan konstatere, at vores kunder har haft travlt på begge sider af sundet. Det er forudsætningen for, at vi også har travlt. Aktiviteten har været rigtig fin, men fremgangen i Sverige stikker ud. De fire Pohlfabrikker bidrager solidt til resultatet, og de mange nye kunder har gjort flittigt brug af både varmforzinkning og andre full-service ydelser som maling og pulverlakering. Samtidig har der været enormt travlt på de to ”gamle” DOT-fabrikker i Sölvesborg og Eskilstuna, siger Henrik Steen-Jørgensen

Han fortæller videre, at man i efteråret også overtog varmforzinkningsaktiviteterne i Södertälje Varmförzinkning og dermed kom tættere på industrien i Stockholm. Den geografiske placering af fabrikkerne, tillægger Henrik Steen-Jørgensen stor betydning for den svenske vækst.

- Vi har øget nærheden til kunderne. De viser os tillid og sætter stor pris på den kvalitets- og leveringssikkerhed, vi kan tilbyde. I 2023 har vi intensiveret tilstedeværelsen yderligere med opkøbet af Haga Galvanisering i Jönköping, understreger Henrik Steen-Jørgensen.

Store investeringer venter

Selvom 2022 forløb tilfredsstillende på trods af høje energipriser og stigende omkostninger, forventer Henrik Steen-Jørgensen et lavere aktivitetsniveau i 2023. Usikkerheden om en presset svensk økonomi, og en fortsat skærpet konkurrencesituation i Norden, kan få stor indflydelse på den resterende del af året.

Samtidig står man overfor en række fabriksinvesteringer i blandt andet grønne elektrificeringstiltag og omfattende opgraderinger af produktionsfaciliteterne.

- De tilkøbte fabrikker i Sverige er af ældre dato. Siden finanskrisen i nullerne har der været en vis tilbageholdenhed med investeringer i produktionsudstyr og vedligehold. Det skal vi ændre på, så vi får et moderne og endnu mere effektivt setup på fabrikkerne. Dén modernisering får også betydning for vejen mod den grønne omstilling, hvor vores ambition er at gå forrest i en energitung branche, siger Henrik Steen-Jørgensen afslutningsvis.

DOT A/S
Regnskabsår 2022 2021
Valuta Mio. kr. Mio. kr.
Nettoomsætning 754,4 577,8
Bruttoresultat 411,0 332,8
Resultat før finansielle poster 126,7 82,0
Resultat før skat 122,7 81,3
Årets resultat 94,0 63,1
Balancestatus 528,7 408,5
Egenkapital 257,1 220,0
Antal ansatte 532 464
Kilde: CVR

Artiklen er en del af temaet Regnskab.

Se nøgletal for:
Læs mere om: overfladebehandling
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.664