23948sdkhjf

Håndslag: Konsortium skal levere nye patruljeskibe til Forsvaret

Tre danske aktører skal levere nye patruljeskibe til det danske forsvar

Så er det på plads, hvem der skal tegne, bygge og levere de nye patruljeskibe til Forsvaret.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har fredag underskrevet en aftale med Danske Patruljeskibe K/S – et konsortium stiftet af Terma, Odense Maritime Technology (OMT) og PensionDanmark om forprojektet til Forsvarets nye patruljeskibe.

Danske Patruljeskibe K/S er valgt som totalleverandør på opgaven og skal levere flådeskibe til Forsvaret efter en ny samarbejdsmodel, der også sikrer en stærk forsyningssikkerhed for Forsvaret.

Det oplyser parterne i en pressemeddelelse. 

- Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget udstukket en visionær kurs for, hvordan Danmarks nye fleksible fartøjer skal anskaffes. En kurs, der bygger videre på Danmarks lange og stolte tradition for at bygge skibe. Det projekt vil involvere en bred vifte af danske virksomheder og skabe mange danske arbejdspladser, og dermed sikre at vi langt ud i fremtiden har verdensklasse maritime kompetencer i Danmark, siger Jes Munk Hansen, administrerende direktør i Terma.

Fakta: Danmarks nye patruljeskibe

  • I juni 2021 besluttede forsvarsforligskredsen at igangsætte et udviklingsprojekt for en ny type patruljeskibe til Forsvaret, der skal kunne sikre dansk suverænitetshævdelse på havet og løse havmiljøopgaver.
  • I april 2022 bekendtgjorde Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), at man ønsker at anskaffe de nye fartøjer hos Danske Patruljeskibe K/S i en totalleverandørmodel, som omfatter design, integration af systemer, konstruktion og vedligeholdelse i en initialperiode.
  • I juni 2023 er der indgået aftale mellem FMI og Danske Patruljeskibe K/S om et forprojekt, som skal danne grundlag for anskaffelse og produktion af de nye patruljeskibe.

Kilde: FMI og Danske Patruljeskibe

Satser på danske arbejdspladser

Aftalen omfatter en design- og byggestrategi-proces, der sikrer, at den nye skibstype opfylder Forsvarets behov. Samtidig danner aftalen grundlag for anskaffelse og produktion af de nye patruljeskibe med afsæt i et bredt samarbejde med alle relevante danske industrielle aktører.

På den måde sikres Forsvaret de rigtige skibe og en sikkerhedsmæssigt afgørende national forsyningssikkerhed samtidig med, at der skabes en lang række danske arbejdspladser.

- OMT har opbygget meget stærke kompetencer inden for modulært skibsdesign fra blandt andet vores deltagelse i et britisk-ledet, internationalt partnerskab om totalleverance af flådefartøjer til UK. De erfaringer og kompetencer skal vi nu bringe i spil herhjemme, så vi både tilgodeser Danmarks specifikke behov for nye flådefartøjer og samtidig sikrer, at vi udnytter og videreudvikler den danske maritime industris unikke kompetencer, siger Kåre Groes Christiansen, administrerende direktør i Odense Maritime Technology.

Parterne skriver i pressemeddelelsen, at aftalen vil bidrage til at videreudvikle unikke industrielle kompetencer, og det kan blive startskuddet på et eksporteventyr til gavn for dansk erhvervsliv og danske arbejdspladser.

- Med dagens underskrift, ser vi frem til, i tæt samarbejde med Forsvaret og underleverandører, at udvikle de helt nye patruljeskibe til at passe på Danmarks sikkerhed og havmiljø. Aftalen bliver således startskuddet for opbygningen og konsolideringen af nationale kritiske kompetencer, der på sigt vil styrke Danmarks forsyningssikkerhed på det maritime område. Det er vi stolte af at kunne bidrage til”, siger Hans Schneider, administrerende direktør i Danske Patruljeskibe K/S.

Om OMT

  • Odense Martime Technoogy A/S (OMT) er Danmarks førende rådgiver om og designer af fleksible flådefartøjer. 
  • OMT har senest eksporteret det danske Iver Huitfeldt fregat design således at det nu danner basis for UK Navy nye standard-fregat, som pt også søges eksporteret til andre allierede lande. Herved skabes væsentlige eksportmuligheder for alle de danske underleverandører der har komponenter på fartøjerne.

Kilde: OMT

Om Terma

Terma A/S udvikler produkter og systemer inden for forsvars- og sikkerhedsområdet, bl.a. radarer til skibe, havne og lufthavne, selvbeskyttelsesudstyr til fly, kommando-kontrolsystemer til skibe samt avanceret udstyr til satellitter og rumforskning.

Kilde: Terma

Om PensionDanmark

  • PensionDanmark A/S administrerer overenskomst- og virksomhedsaftalte arbejdsmarkedspensioner, sundhedsordninger og uddannelsesfonde for over 816.000 medlemmer beskæftiget i 21.800 private og offentlige virksomheder. 
  • PensionDanmark er et kundeejet selskab, hvor hele overskuddet går til medlemmerne. De samlede indbetalinger udgjorde 11,2 mia. kr. i 2022. Balancen er over 300 mia. kr.

Kilde: PensionDanmark

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094