23948sdkhjf

Støberikoncern i fremgang trods energikrise

2022 blev et år med ekstremt høje energipriser og materialemangel, og det er i 2023 erstattet af en forsigtig optimisme hos støberikoncernen Birn Group.

Sidste år voksede koncernens omsætning fra 1,2 mia. kr. til mere end 1,5 mia. kr., mens resultat før skat landede på 35 mio. kr. mod 8 mio. kr. året før. Egenkapitalen blev i samme periode løftet til 458 mio. kr. med en soliditetsgrad på 53,4 procent.

Løbende prisregulering

Koncernen, der tæller selskaberne Birn i Holstebro, Tasso i Odense, Uldall i Vejen samt Birn Germany i Tyskland, Kockums Maskin i Sverige og Tasso Bernareggi i Italien, havde samlet set et udfordrende år på grund af de meget høje energipriser og knaphed på en række materialer, og set i det lys er resultatfremgangen ifølge koncerndirektør Claus Beier tilfredsstillende:

- Set i lyset af de stigende priser på el og gas kombineret med faldende tilgængelighed og store udsving i prisen på skrot, så ser vi positivt på udviklingen i årsregnskabet. Som modsvar på de mange prisstigninger har vi været nødsaget til løbende at prisregulere, og det har selvsagt været medvirkende til den store omsætningsvækst, konstaterer han, og fortsætter:

- Samlet set ser vi resultatfremgangen som tilfredsstillende, mens resultatet ikke er tilfredsstillende, lyder det fra Birn-direktøren, som tilføjer, at resultatet fortsat ikke er tilfredsstillende i hovedsædet Birn i Holstebro, og de positive resultater har været gennem koncernens øvrige selskaber.

Støberikoncernen lancerede tidligere i år en ny strategi med bæredygtighed, øget kommercielt fokus og medarbejdertrivsel som de bærende elementer, som Birn Groups seks selskaber nu ser frem til at bygge videre på:

- Vi er allerede i år begyndt at høste de første frugter af vores nye strategi – eksempelvis i vores seneste medarbejdertilfredshedsundersøgelse, der vidner om høj trivsel på tværs af alle vores selskaber. Vi har dog også store økonomiske forventninger, og vi regner med en indtjeningsvækst i omegnen af 30 procent allerede fra næste år, lyder det fra Claus Beier.

Bæredygtighedskrav som økonomisk løftestang

De høje forventninger skal blandt andet realiseres gennem øget fokus på bæredygtighed. Birn Group leverer nemlig løsninger til især store europæiske virksomheder indenfor eksempelvis lastbilsindustri og jern- og maskinindustrien, og flere af koncernens kunder skal allerede fra næste år leve op til nye EU-krav om mere grundig bæredygtighedsrapportering. På den baggrund har Birn igangsat en større gennemgang af koncernens produktioner med henblik på at opsamle data og på den måde bistå kunderne med de nye dokumentationskrav.

- Kravene fra vores kunder skærpes hele tiden, og fremadrettet bliver bæredygtighedsdokumentation et nyt parameter, som vi vil blive målt på. Bæredygtighed er således også et område, hvor vi kan differentiere os, og vi er derfor forud for branchen i øvrigt begyndt at opsætte dataindsamling fra vores produktioner, som gør os i stand til at udarbejde livscyklusanalyser på vores produkter, siger Claus Beier og tilføjer, at Birn Group er langt i den proces og snart vil kunne producere de første livscyklusanalyser.

Udover dokumentation skal dataopsamlingen også hjælpe koncernens selskaber med at lokalisere de steder i produktionerne, der rummer de største potentialer for CO2-reduktion:

- Støbeproduktion er en energitung proces, og det er vi meget opmærksomme på. Derfor arbejder vi hele tiden på at optimere vores energiforbrug og genbruge vores materialer, så vi kan reducere vores eget klimaaftryk, siger Claus Beier afslutningsvis.

Vald. Birn A/S
Regnskabsår 2022 2021
Valuta Mio. kr. Mio. kr.
Nettoomsætning 1.515,3 1.151,0
Bruttoresultat 149,0 116,3
Resultat af ordinær primær drift 24,5 0,9
Resultat før skat 35,4 7,6
Årets resultat 22,9 6,0
Balancestatus 857,6 798,7
Egenkapital 457,9 437,0
Antal ansatte 768 743
Kilde: CVR

Artiklen er en del af temaet Regnskab.

Se nøgletal for:
Læs mere om: støberier
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.83