23948sdkhjf

IQ Metal åbner endnu en fabrik i Polen

Underleverandøren har nu to polske fabrikker, og flere udvidelser kan være på vej

Med en vækst i omsætningen på 61 procent i 2022 har der været pres på produktionskapaciteten hos IQ Metal.

IQ Metal Group, som består af IQ Metal A/S med domicil i Hasselager ved Århus, blev for 13 år siden udbygget med IQ Metal Sp. z o.o. der ligger i Stettin i det nordvestlige Polen. Nu er de blevet suppleret med endnu en polsk virksomhed, IQ Metal Central Poland Sp. z o.o.

- Vi har åbnet et site mere, som hedder IQ Metal Central Poland. Så nu er vi, ud over vores gamle sites i Danmark og i det nordvestlige Polen i Stettin, også i det centrale Polen, siger CEO Bo Fischer Larsen.

Det nye medlem af IQ Metal-familienen ligger i byen Torún, og tæller fra starten cirka 70 ansatte. Dermed er IQ Metal Group samlet oppe omkring 500 medarbejdere inklusive kontraktansatte.

Polsk lønpres

Det er meget bevidst, at underleverandøren breder produktionen ud på endnu en fabrik i stedet for blot at udvide de to eksisterende.

- Vi kommer fortsat til at vokse i Stettin, men den nye lokation giver muligheder, ligesom vi med den geografiske spredning forsøger at kompensere for de begrænsninger, vi eksempelvis oplever Stettin området, hvor beskæftigelsessituationen er væsentligt vanskeligere end i Danmark. Vi oplever i den forbindelse et enormt lønpres, og Polen er ikke længere et lavtlønsland. Hos IQ Metal i Stettin har vi gennem årene opbygget store kompetencer indenfor leverancer til offsshore og semi-automotive med videre. Det har givet store muligheder, men har også medført større overhead, og at vores tidligere ”cost leadership”-positionering, har været aftagende. Stettin-fabrikken har bevæget sig op i værdikæden og er absolut helt fremme i konkurrencen, men nu indenfor de større og mere krævende løsninger. Med IQ Metal Central Poland er vi ”back to the garage” og yderst konkurrencedygtig på de løsninger og services, hvor vi tabte lidt terræn, forklarer Bo Fischer Larsen.

Derudover forsøger han også allerede nu at tænke de næste års vækst ind i produktionslayoutet.

- Vi investerer selvfølgelig efter behov, eller nærmere sagt efter de cases, vi arbejder med. For en væsentlig del af den fremtidige vækst skal ske ved udbygningen af konceptet IQ Metal Partnership Manufacturing, hvor IQ Metal etablerer lange partnerskabsaftaler med større kunder Det tætteste kunden kommer på at etablere egen produktion i eksempelvis Polen, uden at skulle tænke på drift og faste omkostninger. Det er det vi kan, og man skal jo gøre det man er bedst til, lyder det fra Bo Fischer Larsen.

Nye medejere betyder nye vækstplaner

Baggrunden for optimismen er, at IQ Metal i foråret 2022 fik Pentaco Partners ind som medejer af virksomheden, og det åbner for helt nye vækstambitioner.

- Vi er vækstet eksplosivt i de senere år, og det ejerskab, der var dengang, var ikke robust nok til at foretage de næste store investeringer, som der skal til for at sikre den fremtidige vækst. Vi har jo store ambitioner. Så derfor valgte vi at invitere investorer ind. Det har naturligvis affødt en skærpet strategisk fokusering, og der er målet, at vi skal realisere en kraftig vækst. Som altid, når man vækster, så kræver det investeringer, forklarer Bo Fischer Larsen.

Da han overtog virksomheden sammen med Jesper Zacher Nielsen i 2007, omsatte den for cirka 50 mio. kr. Det ventes at være tidoblet i 2023, hvor omsætningen kommer tættere på den halve milliard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078