Klumme: Fødevaresikkerhed og produktionsudstyr
Fødevaresikkerhed og produktionsudstyr hænger uløseligt sammen. Denne uges klumme sætter fokus på vigtigheden i hygiejnisk design i fødevareindustrien, og hvordan producenterne må samarbejde for at komme i mål.
Tænk hygiejnisk design ind ved ny- eller ombygninger
Ved ny- eller ombygninger bør der tænkes på hygiejnisk design, materialespecifikationer og hvilken kontrol, der bør foretages, for at der ikke er fejl og mangler på et produktionsanlæg, når det leveres.
Før produktionsanlægget kommer i anvendelse, er det vigtigt, at rengøringsproceduren er optimeret i forhold til både de materialer, udstyret er sammensat af og den produktion, der køres på anlægget, så der ikke opstår udfordringer med for kraftig dannelse af biofilm.
Drøft fødevaresikkerhed med dine udstyrsleverandører
Lige som fødevarevirksomheden ønsker at presse prisen på nyt udstyr, kan udstyrsleverandøren forsøge at gøre tilbuddet til en ny- eller ombygning billigere ved at vælge en materialeleverandør østfra. I sådanne tilfælde skal man altid være meget opmærksom. En større opmærksomhed er påkrævet, nu hvor Europarådets nye guideline omkring grænseværdier for stål med fødevarekontakt udgives. Specielt bliver grænseværdier for blandt andet bly og kadmium reduceret væsentligt.
Fødevareproducenter og udstyrsleverandører bør tale mere sammen – en mulighed er deltagelse i temadage med relevante emner for begge parter. Force Technology, DTU og Inspire afholder en temadag om fødevaresikkerhed og produktionsudstyr den 28. maj 2013 i Vejen. Her får parterne faglige indlæg og samtidig mulighed for en uforpligtende dialog.
Skab videndeling mellem produktionen og vedligeholdelsesafdelingen
Ikke kun fødevareproducenter og udstyrsleverandører bør tale sammen. Det er meget vigtigt og givtigt, at produktionsafdelingen og vedligeholdelsesafdelingen tager sig tid til at tale sammen – og her er det ikke kun lederen for de respektive afdelinger – men også de ansatte, der rent fysisk udfører arbejdet. Det giver en stor videndeling og en helt anderledes forståelse for hinandens arbejdsområder, som vil gavne virksomhedens produktionsudstyr og dermed også produktkvalitet og fødevaresikkerhed.
Temadage om fødevarekontaktmaterialer
Som nævnt afholder Force Technology, DTU og Inspire en temadag den 28. maj 2013 omkring fødevarevaresikkerhed og produktionsudstyr.
Få mere info hos Annette Baltzer Larsen på mail: abl@force.dk. Emnerne er nøje udvalgt, så de er relevante for både produktionsfolk og vedligeholdelsesfolk fra fødevareindustrien samt udstyrsproducenter.
Endvidere afholder Force Technology og Inspire en workshop den 22. maj i Århus og den 30. maj i Brøndby omkring Nye grænseværdier for metaller i fødevarekontakt og et seminar den 19. juni i Vejen og den 29. august i Brøndby omkring Dokumentation af produktionsudstyr i fødevarekontakt.
Få mere info hos Jens Sinding på mail:jjs@force.dk.