23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på Metal Supply
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.
Del siden
Annonce

BILA optimerer BBQ-dyse med 3D-print – og hastigheden imponerede

Da BILA skulle udvikle en automatiseringsløsning til at lægge BBQ-marinade på spareribs, vendte man blikket mod 3D-print og Teknologisk Institut. Det førte til en helt anden løsning, end den man først havde planlagt.

Danske BILA er en af Nordens førende integratorer inden for robotautomation, og virksomheden leverer skræddersyede løsninger på tværs af en række forskellige industrier.

Da virksomheden fik til opgave at udvikle en automatiseringsløsning til påføring BBQ-marinade på spareribs for en kunde, opstod et konkret behov: en specialdesignet manifold på størrelse med en tennisbold, der kunne fordele saucen jævnt til de rør med små huller, hvorigennem marinaden i sidste ende lægges på.

I den forbindelse ville BILA lave en løsning, hvor manifolden skulle 3D-printes i rustfrit stål. Derfor sendte man en 3D-fil til 3D-print specialisterne hos Teknologisk Institut - Materialer.

En ny retning – og billigere håndtering af BBQ-marinade

Det var forretningsleder og 3D-print specialist, Kristian Rand Henriksen, der modtog 3D-filen fra BILAs mekaniske ingeniør, Frederik Andersen, og han vurderede hurtigt, at den foreslåede løsning ville blive for omkostningstung. Så han foreslog et kort indledende online-møde, hvor de i fællesskab kunne gennemgå løsningen og behovet.

- Jeg kiggede på tegningen og tænkte, det ville blive temmelig dyrt i forhold til, hvad jeg forestillede mig, behovet var. Derfor foreslog jeg et kort møde, hvor han kunne vise mig, hvad parten skulle bruges til, så jeg fik en forståelse og kunne guide ham rigtigt, fortæller Kristian Rand Henriksen. 

Efter at have gennemgået løsningen på mødet foreslog Kristian, at man designede og 3D-printede hele dysen i ét stykke - i stedet for kun at printe manifolden og efterfølgende samle den med de andre komponenter. Dysen skulle så printes i blåt, metaldetektérbart nylon (BlueDP), som er godkendt til fødevarekontakt. Samtidig er materialet væsentligt billigere end rustfrit stål – og det var perfekt til denne komponent, hvor der ikke var krav til belastningsevne.

Den løsning blev man enige om at gå videre med.

Design på rekordtid

Efter mødet, som blev holdt om formiddagen, gik Frederik Andersen, tilbage til tegnebrættet for at re-designe løsningen - og allerede samme eftermiddag vendte han tilbage med det færdige design.

- Det var imponerende, at han tog det fra en idé om formiddagen til et færdigt design til 3D-print, der stort set var klar til at printe om eftermiddagen, forklarer Kristian Rand Henriksen.

Efterfølgende printede Teknologisk Institut en første version, som BILA testede, og her fandt man ud af, at hullerne skulle være en smule større, for at der kom tilstrækkeligt med BBQ-marinade ud. Heldigvis er det let at rette i det digitale design til 3D-print, og da det nye design var på plads, blev den endelige version printet – og den fungerede helt perfekt.

- Fordelen ved 3D-print i dette tilfælde var, at det var hurtigt at designe parten, og jeg fik friere tøjler i forhold til opbygningen at konstruktionen. Samarbejdet med Teknologisk Institut forløb godt, og der var hurtigt svar og god vejledning fra dem omkring brugen af 3D-print, siger Frederik Andersen fra BILA.

Fordelene ved 3D-print: Udviklingshastighed, fleksibilitet og hygiejne

1. Markant hurtigere udviklingsproces
Hvor traditionelle fremstillingsmetoder havde krævet flere leverandører, 2D-tegninger og samling af flere dele, gjorde 3D-print det muligt at producere hele dysen i ét samlet stykke – og designet blev udviklet på en halv dag.

2. Optimeret rengøringsvenlighed
Fremstilling i ét stykke fjerner samlinger og overflødige interfaces, hvilket gør rengøring meget lettere – en stor fordel i fødevareindustrien, hvor hygiejne er altafgørende.

3. Fleksibilitet i designet
3D-print gav mulighed for hurtigt at tilpasse designet – blandt andet med rundinger og præcise kanaler, som gjorde parten både driftssikker og let at vaske.

4. Reduktion af manuelle arbejdsgange
Sammenlignet med konventionel fremstilling blev tidsforbruget og behovet for samlearbejde minimeret betydeligt.

3D-print vinder på fart og hygiejne

Materialeprisen ved konventionel produktion havde givetvis være lidt lavere end den 3D-printede løsning, men de samlede omkostninger – inklusive designtid, leverandørsøgning og samling af komponenter – havde gjort den traditionelle løsning dyrere på den lange bane, og så er den 3D-printede løsning mere hygiejnisk, da den ikke har nogen samlinger.

Med et åbent samarbejde og agil udnyttelse af 3D-printteknologien lykkedes det BILA at løse en kompleks udfordring på rekordtid. Casen understreger fordelene ved at kombinere ny teknologi med tæt kundedialog og viser, hvordan digital produktion kan fungere som accelerator for både innovation og effektivitet – ikke kun i industrien, men også på middagsbordet.

SE HVORDAN VI KAN HJÆLPE DIG

Teknologisk Institut - Materialer
Kongsvang Allé 29
8000 Aarhus
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56976116

Kontaktperson

KRH
Kristian Rand Henriksen
krhe@teknologisk.dk
BREAKING
{{ article.headline }}
0.047|