23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Genbrugspulver baner vej for grønnere metalindustri

Nyt projekt viser, at genanvendt titaniumskrot kan erstatte jomfruelige råvarer og mindske CO2-udledningen betydeligt.

Efter tre års forskning og udvikling kan det Eureka-støttede projekt VARETIT nu præsentere lovende resultater.

Projektets formål har været at undersøge potentialet i at genanvende titaniumspåner - et restprodukt fra metalindustrien - til produktion af titaniumspulver, der kan bruges til 3D-print.

 – Projektet har demonstreret, at vi kan omdanne affald til et værdifuldt råmateriale. Dette åbner nye døre for cirkulære og energibesparende produktionsmetoder inden for metalindustrien, siger sektionsleder Anders Bæk Hjermitslev fra Materialer - Teknologisk Institut.

Betydelige besparelser

Forskellen mellem miljøbelastningen i traditionel fremstilling og VARETIT’s fremgangsmåde er til at få øje på. VARETIT-metoden bruger nemlig kun 23 procent af energien og 16 procent af CO2-emssionerne, som kræves til en traditionel fremstilling.

- Vi ser en betydelig besparelse både i forhold til energi og klimaaftryk, siger Anders Bæk Hjermitslev og tilføjer, at VARETIT-projektet har fokuseret på at producere pulver i en lille skala, og at en større produktion måske vil give andre resultater.

Mens genbrugspulveret kan benyttes til en bred vifte af applikationer, er kvaliteten dog ikke lige så høj som traditionelt fremstillet titaniumspulver.

- Vi vidste, at vi ikke ville kunne bruge det i medicinske applikationer eller flykomponenter, men den kvalitet, som vi kan printe i med genbrugspulveret, har vist sig at være tilstrækkelig til at imødekomme behovet for mange applikationer.

Teknologien skal opskaleres

- Vi har vist, at konceptet virker. Nu skal vi se på, hvordan vi kan gøre det til et produkt, man accepterer i industrien, siger Anders Bæk Hjermitslev.

Det indebærer bl.a. opskalering af pulverproduktionen fra to kg til over 100 kg.

- Derudover skal selve pulverkvaliteten og 3D-printprocessen optimeres yderligere, før industrien for alvor vil tage det nye genbrugspulver til sig.

Selvom der fortsat er potentiale for forbedringer, har VARETIT-projektet med sine lovende resultater vist vejen mod en mere bæredygtig metalproduktion.

- Vi er begejstrede for resultaterne og vil nu forsøge at sammensætte et nyt konsortium for at søge støtte til et opfølgende projekt. Dette skal bringe genbrugspulveret tættere på at blive en integreret del af mainstreamproduktionen, siger Anders Bæk Hjermitslev.

VARETIT-projektet blev gennemført i perioden 1. juni 2021 til 30. november 2023. Projektet var et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Euler3D, Bühler-Meincke, Ionics, CRM Group, Revatech og Granutools.

Teknologisk Institut - Materialer
Kongsvang Allé 29
8000 Aarhus
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56976116
P nummer: 1003119709

Kontaktperson

Brian Lykke Christensen
Forretningsleder - Industriel 3D-print
+45 72202058 blc@teknologisk.dk

Send til en kollega

0.031