23948sdkhjf

Plast i vores blå natur – men er det et problem?

| Medlemsnyhed | Indrykket af Dansk Materiale Netværk

Plastkonference - onsdag, den 23. september 2020 afholdes på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg

Dansk Materiale Netværk har gennem det sidste halve år ledet et forskningsbaseret innovationsprojekt, der har haft til formål at undersøge forekomsten af mikroplast i hav- og kystmiljøet. Resultaterne er overvældende. Der blev fundet mikroplast i 77% af prøverne, med et gennemsnit på 28 stykker plast i størrelsen 1,8-5 mm. pr. 5 liter sand.

Partiklerne er ofte ikke synlige for det blotte øje, og er ofte rester af nedbrudte større stykker plastaffald. En anden tydelig plastfraktion er råmateriale i form af granulat, som anvendes i plastindustrien.

Vi stiller de nødvendige spørgsmål

Med afsæt i ny viden tillader vi at stille en række opklarende spørgsmål.

Men er det et problem?

Betyder det noget for vores kystturisme, har vi en udfordring i forhold til dyreetiske problemstillinger, har det indvirkning på de fødevarer, havet kan forsyne os med, har det indvirkning på vores miljø på anden vis – eller er der alene tale om et moralsk spørgsmål – og om at rydde op efter sig selv?

Hvilke præventive indsatser kan forhindre, at problemet forværres – og hvem bærer ansvaret for de initia­ti­ver?

Hvis det vurderes nødvendigt at rense strandene, så kræver det enten politisk vilje eller et marked der vil be­tale for det, for ikke at tale om tekniske løsninger der muliggør en oprensning – derfor er en tværfaglig de­bat det naturlige svar, på undersøgelsens resultater.

Debat kvalificerer løsningerne

Dansk Materiale Netværk og det tværfaglige råd bag projektet, indbyder til konference Onsdag den 23. september 2020, på Fiskeri- og Søfartsmuseet, der ligger et stenkast fra de strande, hvor indsamlinger blandt andet har fundet sted.

Programmet rummer en faktabaseret formiddag med resultater og viden, og en eftermiddag med paneldebat der kommer omkring de store spørgsmål som politik og ansvar.

Afslutningsvis byder vi på en inspirerende session med bud på løsninger og muligheder. Undervejs bliver der mulighed for at netværke, og til slut mærke Vesterhavets susen, når vi afrunder dagen med at overvære træning og fodring af museets sæler i et plastfrit miljø!

Læs mere og tilmeld her


Kommentarer

Gunner Munk
Hej,
Glemmer vi ikke al den microplast der kommer fra nedbrydning af vindmølle vinger?
Hvor meget microplast afleverer en vinge i dens 20 årige levetid?
Gang det med 3 og gang derefter med antal møller nu og i fremtiden!

Bente N. Christensen
Hej Gunner
Jeg tror ikke det er "glemt" eftersom der er stor fokus på slid på vingeforkanter. Det er måske bare ikke anset for at være et problem ? Eller måske er det anset for at være et problem, man må tage med for at producere vindenergi?
Mvh. Bente N. Christensen

Gunner Munk
Hej Bente,
Hvem siger vi skal producere vindenergi?
Er det prisen værd.?
Mikroplast i havene er et kæmpe problem nu og især i fremtiden.
Skal vi efterlade havet som en skraldespand til vore børn og deres børn?
Solenergi er et effektivt og mere miljøvenligt alternativ.

Bente N. Christensen
Hej Gunnar
Det er jo besluttet på højere niveau, at der skal satses på vindenergi, og det giver vel også meget god mening at satse på mere end 1 slags grøn energi, da solen jo ikke altid skinner på vores breddegrader...

Men nej, jeg synes absolut ikke, at vi skal efterlade havet som en skraldespand til vores efterkommere.

Gunner Munk
Hej Bente,
Høfde 42 ved Cheminova blev også besluttet på højere niveau.
Solen skinner ikke hele tiden og vinden blæser ikke hele tiden.
Vi skal have alternativer der supplerer hinanden uden at vi ødelægger vores miljø.
Solenergi kan vel også placeres i Sydeuropa og verdens ørkener.
Så er det blot et spørgsmål med distribution.

Carsten Jensen
Hej Gunnar. Det er ok at du er lidt træt af vindindustrien, det er jeg bestemt også, men at anse solenergi for et reelt alternativ til vind er absolut ikke realistisk,. Vi må erkende at vindenergien er og bliver en meget central del af fremtidens energiproduktion, i mange mange år fremover, Hvilket den har været i århundreder, med et lille ophold på mellem 60 og 90 år. Ja det blæser ikke altid, og solen skinner sjældent om natten.
Min aversion imod vindindustrien, er den massive støtte til industrien, som den får til trods for, at det er et marked domineret af store internationale selskaber, Som selv nu ca. 45- 50 år efter at det (igen) er blevet almindelig anvendt teknologi, har snabelen dybt nede i kasserne med udviklingstilskud, til stor skade for al grøn teknologiudvikling.
Jeg skrev bevidst AL grøn teknologiudvikling, fordi man kan ikke anse det for teknologiudvikling at øge vingefanget med nogle meter, eller ændre bå beregningerne af en gearkasse, støbningen af et fundament, det er almindelige modelændringer.

Gunner Munk
Jeg siger ikke at solenergi kan stå alene, men effektiviteten er øget væsentligt samtidig med at prisen er reduceret betydeligt.

Jeg skrev oprindeligt en bemærkning om hvor meget vindmøller forurener havmiljøet med mikroplast med baggrund i den indkaldelse til konference om problemer med plastforurening af vore have, som er udgangspunkt for denne tråd.

Carsten Jensen
Ja Gunnar, men ingen af os har eksakte tal, så vi skønner og tror,Mit gæt er at en af de helt store syndere i mikroplast problematikken er tekstiler, specielt i tørretumblere, kig bare på fnugfilteret efter en tørring. Det (og elregningen) er det som minimerer mit forbrug af tørretumbler.

Gunner Munk
Hej Carsten,
Der findes norske beregninger på landvindmøller.
Min intention med mine kommentarer var at få fokus på problemstillingen , så man ikke glemmer den i debatten.
Tag det punkt med i debat uden at forplumre med alt muligt andet
De andre problemstillinger kan man så tage under andre punkter,

Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Dansk Materiale Netværk

Niels Bohrs Vej 6
6700 Esbjerg
Danmark
Dansk Materiale Netværk

Send til en kollega

0.125