23948sdkhjf

Da smeden fra Sorø fik nye ejere

Revisoren truede med at forlade forhandlingerne, da smedemester Peter Hansen for fem år siden overtog Sorø-virksomheden Poul W. Jensens Eftf. fra den daværende ejer.
62 procent af Danmarks mindre virksomheder står foran et ejerskifte i løbet af de næste 10 år, men langt fra alle ved, hvordan det egentlig foregår i praksis.

Metal Supply har spurgt smedemester Peter Hansen, som i 2008 overtog Poul W. Jensens Eftf. ApS i Sorø med sin kompagnon Ole Kristensen, da den daværende ejer, Arne Petersen, ønskede at sælge.

- Det startede reelt i marts 2007. Jeg har en bror, der arbejdede hos Poul W. Jensens Eftf., og han fortalte, at virksomheden var til salg. Ole og jeg kendte hinanden fra tidligere, og vi havde flere gange snakket sammen om at starte noget op sammen. Nu fik vi så muligheden for at kaste os ind i en virksomhed, der allerede havde kunder, maskiner og andet, så vi var ikke i tvivl, fortæller Peter Hansen.

Pludselig rejste revisoren sig
Han og Ole Kristensen bød officielt på virksomheden, og derefter tog de fat i Væksthus Sjælland for at få hjælp til, hvad næste skridt skulle være.

- Væksthus Sjælland hjælper med at finde rådgivere i form af en advokat og en revisor, som skal hjælpe lidt med tallene. Det skulle siden vise sig at være en god idé. Herefter kører det lidt sin stille gang frem til november 2007, hvor vi efterhånden er på plads med en købsaftale: vi køber selve virksomheden af den daværende ejer, men lejer os samtidig ind i hans bygninger, fortæller Peter Hansen.

En stor del af forhandlingerne var meget tekniske og omhandlede blandt andet vurderingen af maskiner, andet inventar og ikke mindst virksomhedens goodwill. Det sidste gav anledning til en dramatisk situation, da Peter Hansen og Ole Kristensen i selskab med deres revisor sad over for den daværende ejer og dennes revisor.

- Vores revisor fik gennemtrumfet en masse ting, vi ikke havde forstand på vedrørende skattefradrag af goodwill og så videre. På et tidspunkt sagde han så, at han forventede et nedslag på 25 procent, hvilket sælgers revisor blankt afviste. Herefter rejste vores revisor sig og sagde: ”Nå, jamen så er der slet ikke mere at forhandle om!”. Ole og jeg var 31 år gamle og havde allerede brugt en god del penge på regninger til både revisor og advokater, så lige i det øjeblik gibbede det altså lidt i hjertet. Det ville alt sammen være spildt, hvis handlen faldt til jorden nu. Men sælgers revisor gav sig, så det var lidt hårdt, men det var åbenbart det, der skulle til, husker Peter Hansen om den spektakulære forhandling.

Lærer hele tiden noget nyt
Da parterne var blevet enige om betingelserne for ejerskiftet, tog Peter Hansen og Ole Kristensen en rundtur til fem forskellige banker med henblik på at opnå den bedste form for finansiering. Og taktikken med at spille de forskellige parter ud mod hinanden, har de to kompagnoner ikke fraveget siden.

- Vi har skiftet lidt mellem bankerne afhængigt af, hvem der havde det bedste tilbud. Og det samme med forsikringerne. Her har vi efterhånden fået halveret udgifterne, ligesom vi har sparet mange penge ved også at skifte revisionsfirma. Den slags skal man hele tiden have sig for øje. Men kemien er også uhyre vigtig. Især når man sidder i en intens forhandlingssituation om overtagelsen af en virksomhed, understreger Peter Hansen.

På spørgsmålet om, hvad Peter Hansen i dag ville gøre anderledes, lyder svaret:

- Der er flere punkter i erhvervslejekontrakten, der måske ikke er, som de burde være. Når man ser tilbage i bakspejlet tænker man på, hvordan pokker vi overhovedet kunne acceptere det. Men i 2007 og 2008 var tiden en anden og alting kunne lade sig gøre. Vi lærer hele tiden og stopper nok ikke med det. Det er en proces, der fortsætter.

Poul W. Jensens Eftf. ApS, der har hjemme i Sorø, beskæftiger i dag 11 fuldtidsansatte samt kontorpersonale.

”Navnet var til diskussion”
Smeden i Sorø blev grundlagt i 1932 af Hartvig Petersen, som drev virksomheden frem til 1966. Herefter overtog Poul W. Jensen, som havde stået i lære hos Hartvig, virksomheden. Efter Poul W. Jensens pludselige død i 1991, overtog Arne Petersen smedevirksomheden

I dag hedder I fortsat Poul W. Jensens Efterfølgere. Hvilke tanker gjorde I jer om navnet, da I overtog virksomheden i 2008?

- Ja, vi er reelt fjerde generation i virksomheden, og vi diskuterede længe, om vi skulle sætte vores eget præg på navnet eller beholde det navn, den er kendt under. I sidste ende valgte vi at beholde navnet, fordi det er det, virksomheden står for. Vi er en lille, ordreproducerende virksomhed. Og vi skal blive ved med at lave det, vi selv er gode til. Så lader vi andre om at gøre det, de er bedre til. Det ville vi gerne signalere med navnet, og derfor beholdte vi det, siger Peter Hansen.


StartVækst har iværksat kampagnen EjerskifteDanmark, som skal gøre det lettere at være både køber og sælger ved fremtidige virksomhedsoverdragelser.

Læs mere om EjerskifteDanmark her .
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078