23948sdkhjf

Robotter sikrer konkurrenceevne og arbejdspladser

Salget af robotter til industrien er steget kraftigt det seneste år. Investeringerne sikrer højere produktivitet og redder på sigt danske arbejdspladser - til stor glæde for både virksomheder og fagforbund.
DI og netværket Danske Producenter,som består af 50 industrivirksomheder, oplyser til Berlingske Business, at robotterne er med til at stoppe den blødning af industriproduktion, som siden 2008 har kostet over 70.000 danskere deres arbejde. Det skriver Berlingske Business.

Ved at investere i automation kan virksomhederne holde lønnen nede og undgå udflytning af produktion og dermed danske arbejdspladser. Og selvom det i første omgang kan betyde en fyreseddel, genererer investeringerne på sigt ofte nye job. For hvor robotterne afløser arbejdet for de lavtuddannede betyder det i højere grad ansættelse af højtuddannede til blandt andet udviklingsopgaver. Det vurderer professor Jan Arlbjørn fra Syddansk Universitet, som er ved at lægge sidste hånd på en undersøgelse om udflytningen af arbejdspladser.

Endnu flere robotter!
Og tendensen med flere robotter får ikke bare virksomhederne til at juble. Også fagforbundene glæder sig over udviklingen:

- Vi så gerne, at virksomhederne investerer endnu mere i robotter. Det vil betyde flere arbejdspladser til vores medlemmer på sigt, selv om de i første omgang kan risikere en fyreseddel, siger formand for Dansk Metal og CO-Industri, Claus Jensen til avisen.

Claus Jensen fremhæver blandt andet Man Diesel i København som en rollemodel for industrien. For selvom de har måttet afskedige en række medarbejdere under krisen og senere har investeret i robotter, som har overtaget de fyredes arbejde, så har virksomheden alligevel sikret danske arbejdspladser. For tiltagene har gjort, at Man Diesel har øget produktiviteten og holdt produktionen i Danmark.

- Det er langt bedre, at en robot kan nedbringe lønandelen på et produkt, end at medarbejderne skal gå mere ned i løn, for vi kommer aldrig ned på kinesisk lønniveau, vurderer Claus Jensen.

Det er formand for fødevareforbundet Ole Wehlast enig i. Han fremhæver, at det er vigtigere at sikre efteruddannelse af medarbejdernes kompetencer, så de er i stand til at betjene den nye teknologi, der er kommet for at blive i den globaliserede verden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11