23948sdkhjf

Automatisering skal styrke den danske industris konkurrenceevne

Danske virksomheder kæmper for at slippe fri af krisens tag i dem, men indenfor industriel automation tror flere på vækst i 2012.
Det danske industrielle automationsmarked er blevet karakteriseret som et af Europas mest konkurrenceprægede markeder, da det er overproportioneret i størrelse i forhold til antallet af indbyggere. Samtidig er det kendetegnet ved en stor eksport til de mange maskinbyggere og den unikke position Danmark forsat har indenfor vindmølleindustrien samt bygge- og anlægsvirksomheder, hvortil der leveres systemer og løsninger, hvori der indgår meget industriel automatik.

Siden den globale finanskrise startede i 2007, har udviklingen for de danske virksomheder været både opad- og nedadgående, men de fleste er kommet igennem og har benyttet krisen til at optimere deres forretning. Sammenholder man Industriens omsætningstal fra Danmarks Statistik i perioden 2007-2011, er der fortsat et stykke vej endnu, før man er tilbage på niveauet for 2007.

Det helt store spørgsmål er derfor: Hvorledes bliver investeringerne i 2012?

- Når man betragter det danske industrielle automationsmarked, er det i konstant forandring. Automationsvirksomhederne bliver til stadighed mødt med nye krav til samarbejdet af industriens kunder, og en løbende udvikling er derfor nødvendig i forhold til, hvordan markedet konstant udvikler sig, fortæller Elo Kristiansen, formand for Brancheforeningen for Industrien Automation (BIA).

En branche med milliardpotentiale
Distribution af automationsprodukter til dansk industri foregår traditionelt til henholdsvis slutbrugere, fabriksbyggere, maskinbyggere samt systemintegratorer, men det kan være svært at skelne imellem disse, da større kunder kan være være beskæftiget med alle forretningsområder. I BIA-regi har man forsøgt at give et kvaliseret estimat for markedspotentialet indenfor automationsområdet.

- Baseret på danske statistikker, forskellige beregningsmodeller, investerings- og omsætningstal samt Dansk Erhvervs brancheoversigt for 23 brancher med forventninger til de kommende år, er markedspotentialet for automationsindustrien mindst i omegnen af 3,1 mia. kr. Kravene fra kunderne vil i de kommende år primært omhandle øget produktivitet, større fleksibilitet samt nye, miljømæssige og energimæssige optimeringer, siger Elo Kristiansen.

Det danske industrielle automationsmarked er defineret i hovedsagligt fire områder: Instrumentering, ventiler, pumper samt systemer. I alle fire områder forventer BIA en omsætningsstigning for 2012 i området 3-7 procent set i forhold til 2011.

Automatisering er vejen frem
Hos BIA ser man den svage produktivitetsvækst igennem de senere år samt en fremadrettet mangel på kvalificeret arbejdskraft, som de største trusler mod en positiv udvikling på det danske marked. Men hvad kan der gøres for at øge produktiviteten og dermed væksten i Danmark?

- Løsningen bør ses i sammenhæng med at optimere processerne, effektivisere kundernes produktion med automation og robotteknologi, præsentere den nyeste viden indenfor automationsløsninger, pege på hvor teknologien bevæger sig hen og derved give kunderne de bedste muligheder for at træffe de helt rigtige beslutninger, når de skal implementere fremtidens automationsløsninger og derved skabe værdi på bundlinjen, vurderer Elo Kristiansen.

- Endvidere bør fokus være på at gøre industriel automation attraktiv for fremtidens teknikere og ingeniører med en fortsat branding af automationsbranchen som en mulig karrierevej.

Et stærkt brancheforum
Set i lyset af den positive forventning til vækst for 2012 indenfor industriel automation er stemningen og forventningerne i branchen derfor høje forud for Automatik 2012

BIA er medarrangør af messen sammen med ATT, Dira, Veltek og MCH Messecenter Herning.

- Konferenceudstillingen er et stærkt brancheforum og en oplagt mulighed for kunderne til at finde nye leverandører eller samarbejdspartnere samt vedligeholdelse af netværks- og samarbejdsrelationer, slutter Elo Kristiansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078