23948sdkhjf

Er fiberlaser = superlaser?

Fiberlasere er for alvor ved at gøre sit indtog i dansk industri – men hvad kan fiberlaseren sammenlignet med andre laserskærere?
Det kan du lære meget mere om torsdag den 26. april på Metal 2012, når Styregruppen for Laserbearbejdning under ATV SEMAPP og IPU byder inden for til Fiberlaser-dag.

På dagen vil man kunne møde tre maskinproducenter: Amada, Bystronic og Salvagnini, der alle vil demonstrere deres flagskibe inden for fiberlaser-skæring, men der vil også være input fra forskere og undervisere, som vil forsøge at nuancere diskussionen om fiberlasere.

Bedst til tynde materialer
For det helt store spørgsmål er jo, hvem der kan have gavn af at investere i en fiberlaser, og hvad den med fordel kan anvendes til.

- Man skal gøre sig klart, hvad man skal bruge maskinen til. Fiberlaseren har et skærespor, der i dag er meget mindre end CO2-laseren, og det betyder, at CO2-laseren med materialer over 3 mm løber fra fiberlaseren. Men skærer man i tynde materialer, er fiberlaseren velegnet, forklarer Aage Søndergaard, der udover at være formand for Styregruppen for Laserbearbejdning også er direktør for Jydsk Plade Bearbejdnings Center, og dermed selv er beskæftiget med laserskæring i det daglige.

- Så har man meget produktion i tynde materialer, kan fiberlaseren være en god ide. En bilfabrik, der skal fabrikere en bilside for eksempel - der er den genial, idet man kører i tynde plader. Men vil man køre noget over 3-4 mm, skal man være ret vågen, fordi der er skærehastigheden bedre med andre teknologier, fortsætter Aage Søndergaard.

Lavt energiforbrug
Bruger man den til tynde materialer, vinder fiberlaseren dog over CO2-laseren, når det gælder skærehastighed, og derudover kan den uden problemer skære i kobber og kobberlegeringer. Derudover peger JPBC-direktøren også på et par andre fordele:

- En af de vigtigste parametre er selve forbruget – altså den energi man bruger til driften. Forbruget af energi og gasser er meget lavere på en fiberlaser, fortæller Aage Søndergaard.

- Vi har også selv et vågent øje til fiberlaseren i forhold til vores produktion, men hos os bliver det aldrig en afløser, men et supplement, slutter han.

Læs mere om Fiberlaser-dagen og se programmet for dagen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.144