23948sdkhjf

Midtjysk virksomhed leverer køling til Facebooks datacenter

ML System, der har base i Ry, skal sikre køling og luftfugtighed i Facebooks nye datacenter i Luleå i Sverige. Centret bliver et af verdens mest højteknologiske og energieffektive.
Med mere end 850 mio. brugere over hele verden er det enorme mængder data, som det internet-baserede sociale netværk Facebook skal distribuere og lagre. Det er hidtil sket på datacentre i USA.

Derfor har Facebook nu valgt selv at bygge tre nye datacentre, som bliver verdens hidtil mest energieffektive. De to er allerede etableret i USA, mens det tredje placeres i Luleå i Sverige, hvor et dansk firma skal levere udstyr til køling og luftbefugtning.

Køling med beskedent elforbrug
Det er firmaet ML System i Ry ved Skanderborg, der har udviklet en meget energibesparende køleteknik med forstøvning af vand. Ved fordampning af de små vanddråber sænkes temperaturen i rummet og sikrer dermed serverne maksimal ydeevne. Samtidigt modvirkes statisk elektricitet.

- I første fase skal vi levere et anlæg, der kan distribuere 8.300 liter vand i timen med en køleeffekt på 5.650 kW. Det kaldes evaporativ køling og kan gøres med et elforbrug på beskedne 40 kWh, forklarer firmaets adm. direktør Marianne Jager.

Udviklet til gartnerier
Firmaets anlæg til forstøvning af vand under højttryk er oprindeligt udviklet til at sikre luftfugtighed i gartnerier, men har siden fundet anvendelse i bl.a. supermarkedernes frugt- og grøntafdelinger og i en række industrier, hvor der er behov for at fjerne procesvarme eller at opretholde en konstant luftfugtighed, f.eks i træindustrien og i den grafiske industri.

ML Systems anlæg til forstøvning af vand under højt tryk er oprindeligt fremstillet til sikring af den rette luftfugtighed i gartnerier, men er siden udviklet til brug i bl.a. supermarkeders frugt- og grøntafdelinger. Endvidere anvendes systemet i forskellige industrier med behov for at fjerne procesvarme eller opretholde en bestemt luftfugtighed, fx træindustrien og den grafiske industri.

Første af sin slags
ML System skal levere sit anlæg til Facebook i Luleå til første etape af byggeriet. Det forventes snarest derefter udbygget markant .

Anlægget til Facebook er ML Systems første installation af denne type, men firmaet har store forventninger om tilsvarende leverancer i fremtiden. Alene de næste tre år er der rundt om i verden planlagt opførelse af mange store datacentre af tilsvarende størrelse.

Samarbejde med Bravida
ML Systems aftale er indgået med den nordiske installations-koncern Bravida, der af hovedentreprenøren NCC har fået overdraget det totale ansvar for de tekniske installationer.

ML System er af Bravida valgt som leverandør fordi firmaet er anerkendt som en af de mest kompetente producenter af luftbefugtningsanlæg i verden. Firmaet er som den eneste HACCP-certificeret efter ISO 22000 for at sikre og dokumentere hygiejnesikre anlæg.

Opkøbt i 2011
Første etape af Facebooks datacenter i Luleå omfatter opførelsen af en bygning på i alt 28.000 m2. Datacentret bliver LEED miljøcertificeret. Bravida vil have ca. 200 medarbejdere beskæftiget med opgaven, der forventes afsluttet marts 2013.

ML System i Ry blev stiftet i 1987 og beskæftiger i dag ca. 50 medarbejdere, hvoraf 10 i en afdeling i USA, hvor firmaet ser store vækstmuligheder. Firmaet blev i efteråret 2011 en del af den schweiziske koncern Walter Meier AG , som er blandt verdens største indenfor industriel luftbefugtning med over 1600 ansatte i mere end 70 lande.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094