23948sdkhjf

DI-prisvinder fra Bornholm indtager verden med ny teknologi

Da det islandskejede selskab Marel lukkede sin produktion på Bornholm i 2015, var der udsigt til, at der ikke længere skulle produceres portionsskærere i Østersøen.

Det fik fem lokale investorer til at reagere. De bragte mange års erfaring i branchen sammen og dannede firmaet Borncut. Da nytårstorsken skulle skæres ud i 2016, havde de deres første prototype klar.

Ifølge virksomhedens administrerende direktør, Gorm Sørensen, der var med til at udvikle verdens første portionsskærer i 1992, er Borncut kommet godt fra start:

- Vi er glade og stolte over, at det er lykkedes os at fastholde og udbygge den kompetence, der er opbygget på Bornholm inden for portionsskæring af fødevarer, siger Gorm Sørensen.

Borncut har fem medarbejdere og producerer i dag tre forskellige portionsskærere til automatisk udskæring af kød. Maskinerne bruger en ny 3D-skærmteknologi, der giver en nøjagtig opskæring af kødet. Det giver en bedre udnyttelse af hvert enkelt stykke kød, i en tid hvor kravene til reduktion af madspil også når ud til fødevareproducenterne.

Formand for DI Bornholm Kenn Kjellberg roser virksomhedens initiativ:

- Borncut har skabt nye produktionsarbejdspladser og vækst på Bornholm, og er hurtigt kommet ud over rampen med en helt nyt højtspecialiseret produkt. Det har på flere måder krævet opfindsomhed, og en god portion initiativ og drivkraft.

Virksomhedens start og udvikling er sket med afsæt i samarbejder mellem lokale kræfter.

I 2017 indgik virksomheden også et strategisk samarbejde med aarhusianske Scanvaegt Systems om salg og service af virksomhedens maskiner hos kunder i Europa. Det har betydet, at Borncut hurtigt kunne rykke ud og være tilstede på eksportmarkederne.

- Uden den store velvilje og støtte vi har mødt fra alle vores samarbejdspartnere, var vi ikke nået hertil så hurtigt. Det er vi meget taknemmelige for, siger Gorm Sørensen.

Næste skridt på vækstrejsen er til USA, hvor virksomheden har vækket flere mulige samarbejdspartneres interesse.

- Bornholm er et lille marked, så det er naturligt, at vores virksomheder retter blikket mod resten af verden. Borncut kan blive Bornholms næste store eksportsucces og forhåbentlig inspirere andre, siger Kenn Kjellberg.

Med DI Bornholms initiativpris 2019 er Borncut en af i alt 18 kandidater til DI’s nationale initiativpris, som uddeles på DI’s årlige konference i Århus for små og mellemstore virksomheder i januar.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096