23948sdkhjf

Flere patenter til virksomheder med forskere

Innovative virksomheder er en nøglefaktor, hvis den danske velfærd skal bestå. En ny undersøgelse viser, at brugen af erhvervs-Ph.d.´ere kan være med til at styrke danske virksomheders innovationsevne.
Forsknings- og Innovationsstyrelsen har netop offentliggjort en effektmåling af den danske erhvervs-Ph.d.-ordning. Undersøgelsen viser, at danske virksomheder, som indgår et samarbejde med en videninstitution omkring ansættelsen af en erhvervs-Ph.d., har en højere patenteringsrate end lignende virksomheder uden erhvervs-Ph.d.´ere.

Danske virksomheder kan derfor benytte erhvervsPh.d.-ordningen til at styrke deres innovationskraft og konkurrenceevne i en hverdag, hvor konkurrencen fra ikke mindst lavtlønslande er stigende. Og danske virksomheder med speciale robotter, automation og intelligente systemer er ingen undtagelse i den forbindelse. Prevas, som blandt andet udvikler intelligente indlejrede systemer, har i disse år i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet ansat en erhvervs-Ph.d.-studerende til udvikling af og forskning i markedsklare og robuste mobile robotter.

Samarbejde fører viden ud til virksomheder
Jakob Koed, der er engineering manager hos Prevas, har været en af drivkræfterne bag opstarten af virksomhedens erhvervs-Ph.d. Han ser store muligheder i samarbejdet.

- Hos Prevas forventer vi, at ansættelsen af en erhvervs-Ph.d. kan være med til at styrke vores position inden for robotteknologi. Derudover giver ordningen os adgang til relevante netværk samt helt konkret udvikling af halvfabrikata, som vi let kan genanvende i fremtidige projekter, fortæller Jakob Koed, som også forventer sig meget af den ekstra innovationskraft, som en erhvervs-Ph.d. tilfører en virksomhed.

- I og med at erhvervs-Ph.d.’en blandt andet forventes at lede til tilvejebringelsen af halvfabrikata, som kan bruges som udgangspunkt for kommende projekter, så vil disse projekter kunne fokusere på en høj grad af innovation. Sagt på en anden måde, så forventer vi, at en erhvervs-Ph.d. i højere grad vil gøre det kommercielt muligt at udføre innovative projekter inden for det robotteknologiske område, påpeger Jakob Koed.

Innovation der benyttes
For den enkelte erhvervs-Ph.d. er der i lighed med samarbejdsvirksomheden også gode gevinster. Blandt andet projektresultaternes senere afbenyttelse trækker.

- Med en erhvervs-Ph.d. er der ikke kun fokus på at skabe resultater, som kan publiceres, men også på, at få resultaterne brugt af en virksomhed. Man kommer et skridt nærmere på at kunne gøre en forskel og se sit arbejde brugt til noget nyttigt, fortæller Morten Kjærgaard, der er erhvervs-Ph.d. hos Prevas, og som blandt andet valgte erhvervs-Ph.d.-vejen for at være med til at bringe ny robotteknologi til markedet.

- På det robotteknologiske område mener jeg, at det er vigtigt, at den state-of-the-art-viden, som findes på universiteterne kommunikeres ud til etablerede virksomheder, så det ikke kun er nye spin-off-virksomheder, som skal og tør drive nye produkter til markedet, forklarer Morten Kjærgaard.

Bedre forretningsforståelse
Denne holdning understøttes af Ole Ravn, der er studieleder ved Institut for Elektroniske Systemer ved Danmarks Tekniske Universitet.

- Fra vores side er erhvervs-Ph.d.-ordningen en rigtig god måde at skabe teknologioverførsel mellem universitet og virksomheder på. Man kan på en langt mere struktureret vis sætte gang i samarbejde og derved skabe ny teknologi, fortæller Ole Ravn samtidig med at han understreger, at ordningen også giver en unik mulighed for at hente virksomhedernes idéer ind på universitetet.

Udover den øgede teknologioverførsel er Ole Ravn ligeledes af den holdning, at erhvervs-Ph.d.´erne får en ekstra gevinst med i bagagen.

- Som erhvervs-Ph.d. får man udover den rent faglige vidensopbygning også en solid forretningsforståelse til forskel fra de mere traditionelle Ph.d.´ere, som i mindre grad har direkte kontakt med virksomheder og deres mange forskellige behov. Så placeringen i virksomhederne er bestemt til erhvervs-Ph.d.´ernes fordel, når de engang skal videre, afslutter Ole Ravn.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143