23948sdkhjf

Ny medvind til vindmølleindustrien i 2010

Med en forventet vækst på ca. 13 pct. og et offshore marked, der først nu for alvor bryder igennem, tegner 2010 til at blive alt andet end den maveplasker, som man havde ventet.
Den europæiske vindmølleorganisation (EWEA) har offentliggjort nye tal for industriens forventninger til 2010.

Industrien forventer at i alt 10 gigawatt vindmølleenergi vil blive installeret i Europa i 2010. Det svarer til en stigning på 13 pct. i forhold til 2009 og vil dermed bringe den samlede kapacitet op på 85 GW, oplyser Vindmølleindustrien.

- Vi forventede at 2010 skulle blive det år, hvor industrien for alvor mærkede konsekvenserne ved den finansielle krise, da vi i år ser resultaterne af de aftaler, der er indgået i 2009 og 2008, altså medens krisen var på sit højeste. Nu ser vi, at væksten fortsætter i Europa, omend i et noget lavere gear end vi regnede med før krisen satte ind, siger Jan Hylleberg adm. direktør i Vindmølleindustrien.

Havmøller med vinden i ryggen
Ikke alene holder vindkraften tilsyneladende kadencen i forhold til opsætningen af nye vindmøller i 2010. Især havmøllerne får fornyet medvind i år spår EWEA, der forventer at der i alt vil blive installeret ca. 1000 MW offshore vindkraft i 2010, mod 577 MW i rekordåret 2009.

- Offshoremarkedet er for alvor ved at tage fart i Europa. Det kommer især den danske industri og eksport til gavn, da vi i Danmark var first mover indenfor offshore området og dermed har nogle helt særlige kompetencer. Nu er det meget store offshore potentiale også gået op for landene omkring os, og især tyskerne og briterne arbejder benhårdt for at udvikle deres egen industri, siger Jan Hylleberg.

Vindkraften forventer skarp konkurrence
Sidste år satte vindkraft for andet år i træk rekord ved at være den foretrukne teknologi i EU foran olie, kul og gas. I alt udgjorde vindkraft ca. 39 pct. af alt ny energiteknologi installeret i 2009. Men det var før den finansielle krise ramte industrien i Europa.

- Det er for tidligt at sige om vindkraft igen, for tredje år i træk, vil blive den teknologi, der installeres mest af i EU. Men vi forventer skarp konkurrence om førstepladsen i nye energiinstallationer med bl.a. gas, udtaler Christian Kjær der er adm. direktør for EWEA.

EWEAs forudsigelser
EWEA forudser, at Frankrig og Italien hver vil installere ca. 1 GW i 2010. EWEA forventer dog at især det spanske marked vil gå tilbage men, at der vil blive kompenseret for tilbagegangen på nogle af nye markeder såsom Rumænien og Bulgarien, der fordobler deres kapacitet i forhold til 2009. Ydermere er Storbritannien på vej med store udbygninger på offshore, og landet indtager en andenplads over ny installation, kun overgået af Tyskland.

I Danmark byder 2010 foruden en fortsat udbygning på land på åbningen af havmølleparken Rødsand II, der tilføjer 207 MW til den danske kapacitet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078