23948sdkhjf

Bionedbrydelig komposit – den gode ide fra Thomas’ kælder

Komposit præsenteres om CO2-besparende materiale, men ender ofte dets dage som en belastning for miljøet. Det prøver Pond at lave om på.

Pond er, som så mange andre start up virksomheder, historien om en god ide, der blev født i en kælder og med rekordfart voksede sig ud og blev en god ide, andre også kunne se fidusen i.

En dag blev Thomas ringet op og spurgt om ikke han kunne lave en biobaseret og bionedbrydelig lim til jord til fremstilling af plantemedier til brug i gartnerier. Således sad Martin Jensen og Thomas Brorsen Pedersen i sidstnævntes kælder i Aarhus og fik ideen til et plantemedie, som fremtidens tomater, agurker og blomster forhåbentlig kommer til at starte deres liv i. Yderligere udvikling på materialet viste at limen havde et langt bredere anvendelsesområde da den også kan bruges som resin der udgør matrixen i kompositmateriale.

- Der er et paradoks i, at komposit er præsenteret som et materiale, der med reduceret vægtbelastning kan spare på CO2 udslippet i fx fly og automobilindustrien. Men når materialet er færdig med sin opgave, kan det ikke genanvendes og ender som belastning for miljøet. Det må vi kunne gøre bedre, siger Martin Jensen.

Hermed stod virksomhedens muligheder på vid gab og arbejdet gik i gang.

Resin på majs
Pond har udviklet en plantebaseret ”lim”, også kaldet resin, til kompositkonstruktioner, der skal erstatte de oliebaserede resiner som epoxy og polyester, der anvendes i dag.

- Oliebaserede resiner er blevet brugt igennem 50-60 år og man har vænnet sig til deres styrke og øvrige egenskaber. Vores opgave er at finde et biobaseret og bionedbrydeligt alternativ, der kan svare det, siger Martin Jensen.

I stedet for olie har virksomheden udviklet en resin lavet på processeret stivelse fra fx majs. Stivelse er tilgængeligt over hele verden fra ris, majs og kartofler, og det fås i store mængder, der fornyer sig selv hele tiden. Det gør materialet konkurrencedygtigt prismæssigt og tilgængeligt at producere resin af, uanset hvor i verden man befinder sig, siger Martin Jensen.

- Vores strategi er at man skal kunne lave vores type resin på de anlæg, der i dag fremstiller de oliebaserede produkter. Det betyder, at vi kan leje os ind på eksisterende anlæg og lynhurtigt skalere en produktion op nemt og hurtigt og blive leveringsdygtige over hele verden. Det er vi nødt til at kunne garantere, ellers er der ingen, der gider give en nystartet virksomhed en ordre til flere millioner kroner, siger Martin Jensen.

Pris og kontor i Shanghai
Og noget tyder på at Ponds grundlæggere har fat i noget. I midten af marts i år vandt de en fornem startup pris på kompositmessen JEC World 2017 i Paris, der kommer til at åbne nogle døre til det globale marked, som Martin Jensen udtrykker det. Desuden er Pond med i finalen om Iværksætterprisen 2017, der afgøres 2. maj. 

Aktuelt er virksomheden ved at etablere et kontor i Shanghai, selvom Pond stadig arbejder med at finde sine ben i Danmark.

- Markedet for fremstillingsproduktionen er enormt i Kina og Korea, så der skal vi ud. Vi har allerede en medarbejder i gang med at lave aftaler, slutter Martin Jensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.343