23948sdkhjf

Nordmænd investerer millioner i offshore-vindmøller

Statoilhydro er blandt investorerne i den norske vindmølleudvikler Chapdrive, der vil skabe en flydende havvindmølle.
Efter planen vil Chapdrive i løbet af de næste tre-fem år bygge en flydende vindturbine på 5 MW med hydraulisk gear og halveret vægt. Den ide kan Statoilhydro godt set det smarte i, og derfor har man investeret 16 mio. norske kr. i tillæg til den ejerandel på 20,5 %, man i forvejen har i Chapdrive. Det skriver Teknisk Ukeblad.

Samtidig er Statoilhydro i gang med sit eget Hywind-projekt, hvor man vil lave en flydende vindmølle på 2,3 MW. Men for at det projekt skal kunne konkurrere med landbaserede vindmøller skal effekten være højere, hvilket kræver at man kan reducere møllens topvægt, og det er her, Chapdrives teknologi bliver interessant

Chapdrives teknologi går ud på at placere møllens generator ved foden af tårnet i stedet for i toppen af møllen. Som et alternativ til den tunge gearkasse vil man ligeledes satse på hydraulisk kraftoverføring. Begge dele skal være med til at reducere vægten i toppen af den flydende mølle. Normalt vil en 5 MW vindmølle have en topvægt på 300-400 tons, men Chapdrive håber at kunne reducere denne til under 200 tons.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093