23948sdkhjf

Ekspansion i Kina med den danske stat i ryggen

Danske underleverandører til vindmølleindustrien har gode kort på hånden, når det gælder om at få en bid af det gigantiske marked i Kina.
Trods fremmedartede vilkår for at drive forretning i Kina kan de danske virksomheder få adgang til både den danske stats stempel i ryggen og lokal ekspertise til at ekspandere i riget i midten.

- Sidste år tog vi vores nye, 4.000 kvadratmeter store fabrik i Ningbo i brug og fordoblede derved produktionsarealet, udtaler Ole Jørgensen, administrerende direktør i Ribe Maskinfabrik, hvor man bearbejder støbe- og pladegods til blandt andet vindmølleindustrien.

- Etableringen er sket med bistand fra Industrialiseringsfonden for Udviklingslande, IFU, der dels medvirker ved finansieringen, dels stiller ekspertise i form af et bestyrelsesmedlem til rådighed, forklarer Ole Jørgensen videre. Det grundlæggende arbejde havde Ribe Maskinfabrik dog selv udført. Deltagelsen i en delegationsrejse til Kina nogle år tidligere havde givet de fornødne svar, så første del af fabrikken stod klar, og de nødvendige tilladelser fra myndighederne var i hus.

Virksomheden havde dermed fra starten licens til alle de forretningsaktiviteter, man kunne forestille sig, herunder til at producere, source, foretage import og eksport og i øvrigt at foretage toldfri bearbejdning og montage.

- På det tidspunkt blev vi kontaktet af IFU, der også havde deltaget i delegationsrejsen, om ikke der var noget, de kunne hjælpe os med. Og det var der, for vi stod overfor en kapitaludvidelse, og da vi havde vurderet fordele og ulemper ved at have IFU med, valgte vi efter de indledende forhandlinger at tage dem med som partnere, siger Ole Jørgensen, der i dag vurderer den beslutning som en fordel, også selv om virksomheden selv havde gjort forarbejdet. Blandt andet havde man valgt at etablere sig i den nordiske industripark i Ningbo, fordi det viste sig, at de lokale industrier i området passede perfekt, også selv om det ikke er det billigste sted at etablere sig.

- Imidlertid kunne IFU hjælpe os med praktisk rådgivning omkring etableringen i Ningbo samt med at gennemføre kapitalforhøjelsen, og på personalesiden har de hjulpet os med detailviden, som vi ikke selv besad. Netop fordi de har lokale folk ansat, ved de mere om forholdene i Kina, vurderer Ole Jørgensen, der også peger på IFU’s erfaringer fra mange andre etableringer i Kina.

I en række andre spørgsmål har partnerskabet med IFU også vist sig som en fordel påpeger Ole Jørgensen:

- Med IFU’s mellemkomst har vi blandt andet fået lavet en miljøgennemgang af hele virksomheden i Ningbo, så vi har kunnet få de nødvendige miljøgodkendelser. Der er det en fordel at have den danske stat i ryggen. Så ved de kinesiske myndigheder, at vi hverken foretager social dumpning eller miljøsvineri, slutter Ole Jørgensen.

Kilde: Industrialiseringsfonden for Udviklingslande

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125