23948sdkhjf

Laver aluminium med 30 % mindre energi

Forskerne ved norske Elkem Research har udviklet en ny fremstillingsmetode til aluminium, som reducerer energiforbruget og pladsbehovet til procesanlægget.
Hos Elkem Research arbejder man lige nu med en reaktor, som kan producere aluminium med en energibesparelse på op til 30 % i forhold til de meste effektive elektrolyseovne. I alt har de norske forskere brugt næsten 10 år på at udvikle processen, der nu er klar til at blive afprøvet i praksis uden for laboratorierne. Det skriver Teknisk Ukeblad.

- Vores mål har hele tiden været at reducere energiforbruget ved fremstilling af metal. Når vi samtidig bidrager til en proces, som reducerer miljøudslip betydeligt, er det meget positivt. Vi ved, at i fremtiden vil det forhold blive stadig vigtigere, siger koncerndirektør for forskning og udvikling, Kai Johansen, til Teknik Ukeblad.

Kort fortalt går processen ud på at bruge karbon og aluminiumoxid sammen med en høj temperatur. Her fjernes ilten fra aluminiumoxiden ved at binde det til kullet, og aluminiummet bliver tilbage i reaktoren. Processen sker ved mere end 2.000 grader. Udfordringen har hidtil været at udvikle procesudstyr, der kan tåle de høje temperaturer og samtidig opfylde processens krav.

På sigt regner forskerne også med at kunne anvende processen til andre metaller. Udover energibesparelsen kræver processen også et meget mindre produktionsareal, idet man skal bruge færre, men større reaktorer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156