23948sdkhjf

Super-marts: Højeste produktion siden krisen

Der er damp under kedlerne hos metal- og maskinindustrien, som i marts øgede produktionen til førkrise-niveau. Men skærpede kreditkrav er grus i maskineriet.
Der er godt gang i de danske maskinparker for tiden. Det vidner dugfriske tal fra Danmarks Statistik om, idet produktionen steg med hele 10,6 procent i marts hos virksomhederne i metalindustrien og maskinindustrien.

Læs også: Markant stigning i antallet er konkursramte industrivirksomheder

Stigningen kommer oven på et par vage måneder med fald, men den stærke udvikling i marts betyder, at produktionen i maskinindustrien, der domineres af vindmølleindustri, runder første kvartal af 2015 på det højeste niveau siden oktober 2010 (indeks 138,1). Det er samtidig det næsthøjeste indekstal, siden opgørelsens start i år 2000.

For metalindustrien slår produktionsindekset ud på 114 i marts, som er det højeste siden august sidste år. Herudover skal man helt tilbage til perioden 2000 til 2008 for at finde metalproduktionen i et tilsvarende leje.

Skærpede kreditkrav hæmmer optimismen
Den øgede produktion stemmer overens med, at industrien ifølge Danmarks Statistiks konjunkturbarometer længe har haft stigende forventninger til produktionen. Det står dog i kontrast til generelt negative forventninger til ordretilgang, bugnende færdigvarelagre og et stigende antal konkurser i industrien.

En del af forklaringen på den paradoksale udvikling skal findes i et knækket felt af industrivirksomheder, hvor aktører i transnationale forsyningskæder nyder godt af en styrket eksport uden for Europa, mens hjemmemarkedet stadig lader en del tilbage at ønske.

Men udviklingen skyldes ifølge branchechef for industri under arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Arbejdsgiverne Mikael Tipsmark også, at begrænset adgang til kredit begrænser vækstmulighederne hos mindre solvente virksomheder.

- Virksomhederne finder masser af vækstmuligheder, men de kan ikke gribe dem, fordi bankerne ikke kan give dem adgang til den nødvendige kapital, siger Mikal Tipsmark til Metal Supply.

Branchechefen peger også på, at mangel på kvalificerede og målrettede ingeniørkompetencer forhindrer virksomhederne i at forfølge vækstmuligheder.

- Virksomhederne spørger sig selv, om de har kompetencerne til at tage mere ind. Og tvivlen hæmmer optimismen, siger han.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109