23948sdkhjf

Råvarekommentar: Aluminium - et velforsynet marked

Der er ingen umiddelbar risiko for en decideret mangelsituation i aluminiumsmarkedet på kort til mellemlangt sigt.
Der er med andre ord tilstrækkeligt med aluminium på markedet, hvilket underbygges af relativ solide og stigende lagre, lave fysiske præmier og ikke mindst en flad prisstruktur. Der forventes et mere eller mindre balanceret marked i 2007/2008, hvor den primære risiko for prisen vil være på opsiden.

Flad prisstruktur
Prisstrukturen på aluminium har ændret sig markant indtil videre i 2007. Et fald i spotprisen fra 2.800 dollars primo januar til de aktuelle 2.500 dollars per ton er blevet modsvaret af en stigning i 63-månedersprisen fra et niveau omkring 2.000 dollars til 2.440 dollars per ton. Det betyder, at inverteringen i kurven er forsvundet – faktisk er prisen svagt stigende helt ud til 15 måneder.

Det ændrede billede er en naturlig konsekvens af en forbedret fundamentalsituation, hvor et svagt amerikansk marked kombineret med en stærk kinesisk produktion har øget tilgængeligheden af det lette metal.

Fortsat høj efterspørgsel
Der forventes en fortsat høj efterspørgselsvækst de kommende år, hvilket stiller krav om, at produktionen følger med. Der er mange projekter i støbeskeen, men omkostningerne stiger voldsomt – ændringer, som primært vurderes som strukturelle og kun i mindre grad cykliske.

Lavere priser forventes således at føre til nedlukning af produktion i Europa, USA og Kina. Blandt andet med udgangspunkt heri ses et fortsat potentiale på opsiden i prisen på de lange kontrakter, mens nedsiden vurderes som begrænset. På kort til mellemlangt sigt forventes, at den toneangivende kontrakt (3 måneders levering) handler i intervallet 2.400 – 2.600 dollars per ton.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094