23948sdkhjf

Stålkommentar: Højkonjunktur varer ved

Stålbranchen er fortsat hed, og store aktører som ArcelorMittal investerer i øget kapacitet. International Iron and Steel Institute forhøjer sin prognose og regner med et globalt forbrug på 1,2 mia. tons i 2007. Malm- og fragtpriserne stiger, og stålværkerne kalkulerer med øgede omkostninger næste år.
International Iron and Steel Institute (IISI) forhøjede i oktober prognosen fra foråret. IISI bedømmer nu, at væksten bliver 6,8 % i 2007 sammenlignet med 5,9 % i den tidligere prognose. Dette indebærer et forbrug nærmere 1,2 mia. tons stål.

Den stærke efterspørgsel gør, at ArcelorMittal planlægger at investere yderligere 35 mia. dollars i øget kapacitet, blandt andet med to nye stålværker i Indien. Stålgigantens direktør og ejer, Lakshmi Mittal, konstaterer i et interview i Financial Times i slutningen af september, at forholdene for stålindustrien er meget gode. ArcelorMittal beregner, at stålforbruget globalt stiger med 79 mio. tons i 2008, hvoraf Kina står for halvdelen af stigningen.

Det russiske stålværk Severstal rapporterer, at det nationale stålforbrug steg med 18 % i 2006. Til SBB (Steel Business Briefing) vurderer Severstal en fortsat god vækst, da forbruget af stål er 200 kg/indbygger i Rusland sammenlignet med 400-600 kg i Vesteuropa, Nordamerika og Japan.

Stigende malm- og fragtpriser
Ifølge Magnus Ericsson, Rax Materials Group, som talte ved Euroforum Iron Ore Insights Conference i Berlin, stiger prisen på jernmalm nok med højst 10-15 % i 2008. De fleste andre analytikere bedømmer, at det bliver mindst 25 %, og nogle enkelte ligger så højt som 40 % stigning i deres prognoser, konstaterer SBB.

Fragtpriserne på jernmalm fra Brasilien til Rotterdam stiger nu uge for uge. Baltic Exchange Capesize index er steget med mere end 30 % siden slutningen af august. Sammenlignet med samme periode sidste år er indexet steget fra 5.000 til 14.000.

Markedspriserne forventes fortsat at stige
De tyske stålværker forklarede ved IISI's årskonference i Berlin, at de regner med stigende priser på både råvarer og fragter, når kontrakten for 2008 skal forhandles. For jernmalm tror man, at stigningen bliver ca. 25 %. Tysk bilindustri svarer, at selvom de har det nære tekniske samarbejde med værkerne, så kan de tvinges til at gå over til et substituerende materiale, hvis stålet bliver for dyrt.

Også Eurometal, som er brancheforening for de europæiske ståldistributører konstaterer, at omkostningerne stiger, og at priserne ventes at stige, da lagrene nu er i balance. Efterspørgslen vurderes som god, og Eurometal rapporterer til SBB om høj aktivitet på steel service centrene.

Selv rustfrit stål, som er faldet i pris i sidste halvdel af 2007, da køberne havde store lagre og derfor holdt inde med deres køb i forventning om, at nikkelprisen skulle fortsætte med at falde, vurderer nu, at værkernes lagerreduktion er sket, og at priserne sandsynligvis stiger allerede før årsskiftet.

Kilde: Tibnor - http://www.tibnor.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11