23948sdkhjf

Klumme: Automatisering! Til de danske firmaer

Danske virksomheder skal huske, at automatisering er meget mere end blot indkøb af robotter til produktionen.
Der er ingen tvivl om, at det er af vital betydning for danske virksomheder, at rammevilkårene er i orden, at vores infrastruktur er optimal, og at vi har de bedst kvalificerede medarbejdere for at øge vores konkurrenceevne. Den skarpe konkurrence fra lavtlønslande har gjort behovet for automatisering af produktionen og de forretningsgange, der ligger omkring produktionen, større end nogensinde. Med dagens udvalg i håndteringsløsninger og komponenter til automatisering er det blevet hurtigt og økonomisk attraktivt for flere virksomheder at realisere automatiseringsløsninger selv på små og mellemstore produktionsanlæg.

Når det er sagt, er det op til virksomhederne selv at tage de nødvendige tiltag for at øge produktivitet, her kommer automatisering ind i billedet. Automatisering skal i denne forbindelse forstås meget bredt, mange gør nemlig den fejl at sætte lighedstegn med antallet af robotter, som er på den enkelte virksomhed.

Robotterne kan naturligvis udgøre en væsentlig del af en automatisering af en virksomhed, men der er en meget stor tendens til at glemme alle de andre mindst ligeså vigtige parametre, som udgøres af for eksempel:
• Opdaterede løsninger og komponenter i produktionen
• Godt vedligehold af maskinerne
• Korte omstillingstider
• Minimal fejlproduktion
• Entydig og gennemtænkt ordrebehandling.

Det lyder umiddelbart lidt ”usexet” og banalt, men der er faktisk stadig en hel del at hente. Jeg talte i sidste måned med en salgsdirektør for et stort dansk engrosfirma, som netop havde indført et større projekt inden for e-handel, der havde givet dem en fantastisk kundekontakt.

Det som imidlertid havde overrasket ham mest var, at ved at se på deres interne ordrebehandling, for at kunne få mest ud af E-handelsløsningen, havde de opnået en effektivisering inden for ordrebehandlingen på omkring 30 procent og større medarbejdertilfredshed. Alene ved øget fokus og opmærksomhed.

Men det er i de små og mellemstore virksomheder, hvor der stadig er et stort behov for automatisering. De større virksomheder er nået længere med at automatisere, men hvis alle virksomheder automatiserer deres processer, så bliver vi allesammen mere konkurrencedygtige. Det er også en nødvendighed alene på grund af, at der bliver færre og færre faglærte inden for alle områder, og for at kunne holde produktionen oppe er Danmark nødsagtet til at ”lukke hullerne” med automatisering.

Man fristes til at sige ”hvorfor gør de det så ikke bare?”, men svaret er, at der ofte skal en påvirkning udefra til at igangsætte denne type processer, ellers er det meget lettere at gøre, som vi plejer.

En sådan påvirkning kunne komme ved at invitere sin leverandør af udstyr eller komponenter indenfor til en kop kaffe og høre, hvad der er sket på netop dit område. Det kunne også være at sende nogle medarbejdere på kurser eller messe, og når de kommer hjem – så tage sig tid til at høre, hvor det er, at den nye viden kan bruges i netop din virksomhed. Fælles for tiltagene er, at det skal være ledelsen, som tager initiativ, og ledelsen skal mene det.

Virksomhederne har også brug for hjælp, så derfor en lille bøn til Christiansborg.

Kære politikere - behandl vore mange virksomheder og ansatte i det private erhvervsliv fornuftigt og anstændigt, så skal vi til gengæld love, at vi vil være i stand til at bære Danmark fornuftigt videre og sikre, at vi fortsat kan have et samfund præget af velstand og vækst.

Min opfordring til alle tekniske virksomheder er: Sæt fokus og opmærksomhed på automatiseringen i din virksomhed.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079