23948sdkhjf

Tvivlsom hjemmel bag skatteindgreb

Eksperter stiller nu spørgsmålstegn ved, om der er hjemmel bag regeringens indgreb i den såkaldte formueskattekurs, som har skabt røre de seneste dage.
En hob af små familieejede virksomheder har de seneste dage protesteret over regeringens indgreb i den såkaldte formueskattekurs, som i mere end 30 år har været fast praksis ved generationsskifter. Nu stiller flere eksperter spørgsmålstegn ved, om der overhovedet er juridisk hjemmel bag skatteminister Benny Engelbrechts indgreb.

- Jeg mener, at man bør overveje, om Skat overhovedet har hjemmel til at ophæve formueskattekursen. Den er udformet i et cirkulære, som er en så mangeårig praksis, at den hidtil har været anset som lov, siger Ida Gert Jensen, partner og skattechef i revisionsfirmaet BDO.

Også partner Michael Serup fra advokatfirmaet Bech-Bruun stiller sig stærkt kritisk overfor, om der juridisk såvel som politisk er hjemmel bag skatteministerens indgreb i sidste uge.

- Man har jo i en række andre love forudsat, at formueskattekursen var gældende. Man har simpelthen forudsat deres eksistens. Så mener jeg ikke, at man administrativt bare kan ændre reglerne uden nogen høringsproces inden, siger han og henviser desuden til de politiske aftaler om formueskattekursen, som daværende skatteminister Ole Stavad (S) indgik i slutningen af 90´erne.

- Dengang var der jo en betydelig politisk debat om reglerne, fordi de har så stor betydning for de familieejede virksomheder. Derfor virker det seneste indgreb også noget ugennemtænkt rent politisk, siger Michael Serup.

”Udemokratisk”
Indgrebet betyder, at virksomhedsejerne nu skal til at værdiansætte deres virksomhed helt anderledes, når de skal overdrage livsværket til næste generation. Konkret kan værdien blive fordoblet, hvilket betyder, at de små virksomheder i nogle tilfælde skal hive flere millioner kroner ud af deres virksomhed for at overdrage den til deres børn. Med den nuværende likviditetskrise i mange virksomheder vil det ikke kunne lade sig gøre. Alternativet er så lade virksomheden forsvinde ud af familien.

- Men det er jo en anden situation. En tredjepart lægger sit eget budget på markedet og vurderer så, om han vil købe virksomheden. Der er mange andre faktorer på spil, når en ejer gerne vil overdrage sit livsværk til sine børn. Den mulighed bliver nu for mange så godt som umuligt, fordi de bliver nødt til at slagte deres virksomhed, siger Ida Gert Jensen og peger på, at 90 procent af dansk erhvervsliv består af små og mellemstore virksomheder.

Mens både V og K ønsker at fortsætte den hidtidige praksis, har regeringspartneren De Radikale endnu ikke meldt ud, hvorvidt de bakker op om indgrebet. Allerede nu går diskussionen dog flittigt både på Christiansborg og på Twitter, hvor blandt andet skatteministeren og DI-direktør Tine Roed i går endte i en ivrig diskussion.

Kilde: Dansk Industri

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.172