23948sdkhjf

Stålkommentar: Deja-vu - et svagt efterår

At markedet for rustfri stål er stærkt præget af nikkelprisens udvikling er ikke noget nyt. Branchen er derfor også nu under hårdt pres som følge af, at nikkelprisen siden begyndelsen af september næsten uafbrudt har været for nedadgående.
Efterspørgsel: I begyndelsen af fjerde kvartal 2014 faldt den europæiske efterspørgsel efter rustfri stål til samme (lave) niveau som i samme periode 2013. Alligevel ender den europæiske branche for rustfri stål med en fremgang på ca. 4 procent i 2014.

Den aktuelle nedgang indikerer, at en tilsvarende vækst ikke synes at kunne opnås i 2015, hvor 1-2 procent vurderes som realistisk. Økonomiske analytikere har netop nedjusteret 2014/2015-forventningerne for Tyskland, hvilket påvirker efterspørgslen efter rustfri stål negativt. Ifølge branchens vanlige mønster vil første kvartal 2015 dog igen vise fremgang.

Værkerne: På grund af ekstremt hård konkurrence fra asiatiske værker lykkedes det ikke de europæiske værker at gennemføre nævneværdige stigninger i basispriserne i første halvår 2014. Lige nu stiler værkerne efter at stabilisere basispriserne for at undgå yderligere skred i deres indtjening, der fortsat er udfordrende, og omkostningsreduktioner har derfor højeste prioritet for alle europæiske værker.

Priser er stadig en hovedpine for producenter og grossister. Nøglespørgsmålet lyder: Hvornår og på hvilket niveau vil nikkel, krom og molybdæn nå deres bundniveau?

Lagrene i Europa er på relativt højt niveau efter fasen med genopbygning i første halvår 2014, og mange grossister finder deres lagerbeholdninger for store. Der er lige nu ingen prisstimuli til øgede indkøb, bortset fra for de virksomheder, som ønsker at øge deres lagre betragteligt med materiale fra Asien, før importtold eventuelt indføres i første kvartal 2015.

Slutbrugersegmenter: Byggeri og anlæg: Den europæiske branche for byggeri og anlæg fortsætter sin positive tendens de kommende to-tre år, omend med fortsat forholdsvis lave vækstrater. Euroconstruct forventer en stigning i 2015 på ~1 procent efterfulgt af ca. 3 procent de næste år. Rustfri stål vil formentlig øges mere end branchens gennemsnit.

Forbrugsgoder: Forbrugertilliden i Tyskland svækkes yderligere. En opinionsundersøgelse gennemført af GfK (Gesellschaft für Konsumforschung) indikerer, at den anspændte situation mellem Rusland og Ukraine samt uroen i Mellemøsten har tæret på stemningen i den europæiske industri og de private husholdninger.

Bilindustrien: Antallet af nyindregistrerede personbiler i EU steg i september med hele 6,4 procent (år-til-år). Antallet af nyindregistrerede personbiler steg for 13. måned i træk til nu i alt 1.235.501 enheder. Alle større markeder oplevede betydelig fremgang, Spanien (+26,2 procent), Frankrig (+6,3 procent), Storbritannien (+5,6 procent), Tyskland (+5,2 procent) og Italien (+3,3 procent).

Procesindustrien: Den tyske brancheforening VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V.) oplyser, at ordreindgangen i den tyske maskinindustri i august 2014 stagnerede i forhold til 2013. På basis af en tremåneders sammenligning steg ordreindgangen mellem juni og august 2014 dog med 3 procent (år-til-år). Både ordrer på hjemmemarkedet og eksportordrer steg med 3 procent). VDMA forudser en stigning i produktionen på 2 procent i 2015 på basis af øgede ordrer fra USA og Kina, branchens to største eksportmarkeder.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078