23948sdkhjf

Stålkommentar: Bilproducenterne gasser op, mens Tyskland bremser

Forsinket konjunkturopgang, men øget stålforbrug og glade miner i bilindustrien.
Den tyske regering nedjusterede sin vækstprognose for 2014 til 1,2 procent mod tidligere 1,8, da situationen i tysk økonomi over eurozonens industriproduktion viste sig svagere end ventet. Omkring 40 procent af den tyske eksport går til andre EU-lande og falder nu, rapporterer Dagens Nyheter den 15. oktober.

Den Internationale valutafond kritiserer Tyskland og synes, at de burde bidrage med økonomisk styrke og vække liv i den europæiske konjunktur gennem investeringer i stedet for at kigge på egne budgetter.

- Det er ingen løsning, at vi hjælper lande som Italien og Frankrig. De må selv øge deres konkurrencekraft, gengiver den tyske erhvervsminister Sigmar Gabriel.

Øget stålforbrug i EU
World Steel Association har revideret sine prognoser for 2014. Deres vurdering i oktober er, at stålforbruget i EU stiger hurtigere end ventet i et antal lande. Det er primært Storbritannien og Polen, som er tilbage på sporet, når det gælder forbrug af stål, men selv for det tyske marked – EU’s største – regner World Steel Association med 3,2 procent øget stålforbrug i år. Samtidig sænker de prognosen for flere markeder, deriblandt Kina, da de nu vurderer, at stålforbrugets vækst kun bliver 1 procent i 2014, rapporterer Steel Business Briefing (SBB).

Stålproducenternes anvendelse af skrot er steget med 2,5 procent i første halvår 2014. Selv Kina øgede sit forbrug, men halverede importen af skrot, hvilket ses som et tegn på den nye kinesiske politik, at fremme indkøb på hjemmemarkedet.

”Dobbelt så højt BNP som Kina”
Kina har i årets første ni måneder påbegyndt byggeriet af 7,2 millioner boliger til sine fattigste indbyggere, og 4,8 millioner boliger blev klar til indflytning. Tallene imponerer, men der går ikke så meget stål til, konstaterer SBB og refererer til, at boligarealet er på cirka 60 kvadratmeter, og for hver kvadratmeter anvendes ca. 85 kilo stål, hvilket sammenlagt bare bliver lidt over tre procent af Kinas stålforbrug.

For Ruslands vedkommende ser stålværket Severstals strategichef Andrey Laptev lyst på det russiske boligmarkeds behov for stål, som han tror kommer til at stige med mindst 2 procent næste år.

- Vi har dobbelt så højt BNP pr. person som Kina, samtidig med at vores boliger pr. indbygger kun er 23 kvadratmeter sammenlignet med deres 26 kvadratmeter, beretter han i et interview for SBB.

Bilproducenterne jubler
I Europa stiger bilsalget, og 1,27 millioner biler blev solgt i september, hvilket er seks procent mere end modsvarende periode året før. Det er den trettende måned med positive tal og statistik fra de europæiske bilproducenters brancheforening ACEA viser, at salget nu stiger i Spanien, Portugal og Grækenland - lande som tidligere har været hårdt ramt af eurokrisen. Tyske bilproducenter øgede deres produktion med 5 procent i september, til 527.800 biler.

I Sverige ansætter Volvo Cars 1.300 personer til Torslandafabrikken i Göteborg til produktionen af XC90, som påbegyndes i februar 2015.

- Et stort ansvar at tage 1.300 mennesker ind, når man læser om turbulens på børsen og uro i Ukraine, men vi føler os trygge med vores prognoser, siger Volvos administrerende direktør Håkan Samuelsson i et interview med P4 Vest.

- Volvo skal producere flere biler i Sverige. Det er meget positivt for underleverandørerne, konstaterer Fredrik Sidahl, administrerende direktør for brancheorganisationen Fordonskomponentgruppen (FKG).

Sommeren gav et stabilt prisniveau uden større ændringer, skriver MEPS i European Steel Review i september. Den største stålproducent ArcelorMittal adviserede stigninger for fjerde kvartal og peger på, at ordreporteføljen steg hos værket. Samtidig er konkurrencen fra ikke-europæiske leverandører faldet på grund af den svage euro, konstaterer MEPS.

Kilde: Tibnor - http://www.tibnor.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079