23948sdkhjf

Konstitueret DVF-formand: Maskinerne sælger igen

Kunderne har genfundet købelysten, når det handler om nye maskiner, men politikerne bør se at få øjnene op for metal- og maskinindustriens udfordringer. Sådan lyder budskabet fra DVF-formand Lars Lynge.
Hvordan fornemmer du stemningen i industrien lige nu?
Der er jo masser af udfordringer, men stemningen er vitterligt vendt på maskinsiden, hvor kunderne er klar til at investere. Kunderne vejrer morgenluft, og det indikerer mine kolleger i branchen også. Det er meget positivt.

Hvilke maskiner har kunderne behov for i øjeblikket?
Det er nye maskiner over en bred kam, der er efterspurgt, og det gælder alt fra de helt små maskiner til de mellemstore bearbejdningsmaskiner. Markedet for de helt store maskiner er nok stadig mættet, dem står der en del af derude i branchen.

Hvad fokuserer kunderne på i maskinkøbet?
Kunderne vil have maskiner med en eller anden form for automationsgrad, så maskinen kan arbejde ubemandet. Det er simpelthen nødvendigt i øjeblikket, når omkostningerne skal holdes nede. Maskinen skal kunne køre, uden at der folk på den.

Hvor lang er leveringstiden?
Leveringstiden er en udfordring. Hos Hermle har vi formået at omstrukturere produktionen, så vi får flere maskiner ud fra fabrikken og derved reducerer leveringstiden. Men det er en generel udfordring, at det tager tid af få maskinerne frem til kunderne. Og skal man have en maskine med specielle funktioner eller designs, hvilket mange jo skal, så er der leveringstid på et halvt år eller mere.

Regeringens vækstpakke indeholder tiltag til styrkelse af industrivirksomhedernes finansieringsmuligheder. Vil det virke?
Det tror jeg ikke. Vi har hørt det her med finansiering mange gange, hovedparten af vores kunder i Danmark er mindre virksomheder, der på ingen måde kan løfte opgaven med at få adgang til de nye offentlige støtteordninger. I sidste ende handler finansieringsproblematikken om, at leasingselskabernes krav til kunderne af gode grunde er skærpet, og de krav er ikke løsnet.

Hvad skal politikerne så gøre?
Politikerne skal lytte mere til den lille erhvervsdrivende, og jeg ville ønske, at de tog nogle andre briller på, så det ikke kun handler om forholdene for de store virksomheder som Grundfos, Danfoss, Novo Nordisk, som tegner linjen. Det handler om de små virksomheders evne til at kunne få lov til at foretage investeringer, de skal have stillet noget sikkerhed, som de eller de omtalte leasingselskaber rent faktisk får adgang til. Det kræver et meget stærkere samarbejde og forståelse mellem politikerne og industrien, og det kræver klar formidling til de små og mellemstore virksomheder.

Hvis du skal sende et direkte budskab til Christiansborg, hvad skal det så være?
Lønniveauet er presset enormt op i Danmark, og det er ikke lykkedes at få trukket det nødvendige antal unge mennesker ind i industrifagene. Faglærte er allerede nu en mangelvare, og når man mangler folk, så bliver maskinarbejdernes markedsværdi og dermed løn ved med at være for høj. Vi skal sørge for at holde lønniveauet i ro, hvis vi skal have en chance for at producere i konkurrence med landene i både Europa og resten af verden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095