23948sdkhjf

Udflagning til Polen øger travlheden i Aars

Støberiet Dania flyttede bearbejdningsdelen til Polen, og man er selv overrasket over, hvor hurtigt effekterne har vist sig.
Det var ikke sjovt for Per Thy Sørensen, at han sidste år skulle fortælle 50 medarbejdere på jernstøberiet Danias maskinfabrik i Aars, at maskinfabrikken skulle lukke og sendes til Polen.

Men nu er antallet af medarbejdere stigende igen i Aars, hvor støberiet har oplevet en overraskende travlhed.

Danias strategi er, at man med en udflytning af bearbejdningsdelen skal styrke konkurrencepositionen på prisen og dermed sikre endnu flere ordrer til virksomheden. Det er lykkedes i hurtigere tempo, end Dania havde regnet med, og nu har støberiet skabt cirka 30 nye arbejdspladser i Aars, som erstatter de 50 stillinger, der forsvandt.

Global konkurrence kræver lave priser
Dania forventer endda, at man antalsmæssigt vil vokse yderligere og komme helt på omgangshøjde med før.

- Totalt set har det været den helt rigtige beslutning for os, siger Per Thy Sørensen, administrerende direktør hos Dania.

Maskinfabrikken i Aars var en sideaktivitet, som nu er flyttet til Polen. Per Thy Sørensen nævner, at store aftagere på verdensmarkedet i højere grad lader bearbejdningsopgaverne ligge hos de underleverandører, som også støber. Og skal man være konkurrencedygtig på bearbejdningsdelen, er man udfordret af, at polske smedelønninger er cirka en tredjedel af de danske.

Afgift tynger stadig
Men når det er maskinfabrikken, der er udflaget til Polen og ikke virksomhedens hoveddel, som er støberiet, så skyldes det, at maskinfabrikkens knowhow kunne overføres til Polen. Der ville ellers have været endnu flere omkostninger at spare for støberidelen, hvis den kunne flyttes. Maskinfabrikken er sparsom, når det kommer til afgiftsbelastende energiforbrug, men det er støberiet ikke.

- PSO-afgiften påvirker os meget voldsomt. Faktisk 8,5 millioner om året. Det er dét, vi er bagud med fra start, når vi konkurrerer med Tyskland. Men de kompetencer, vi behøver for at drive et støberi i Polen, kan vi ikke få i Polen.

I Polen er antallet 50 vokset til 70 medarbejdere på grund af stigningen i aktiviteter. Der er købt 11 nye maskiner, hvoraf de ni er cnc-bearbejdningscentre. I både Aars og i Polen har man gode færdigheder i fagsprog på engelsk, så kommunikationen kan gå gnidningsfrit. Det er en af de udfordringer, der ligger i at skulle opgive en maskinfabrik på den anden side af vejen.

Tilbage i Aars er det lykkedes at ansætte flere af de fyrede fra maskinfabrikken i støberiet. Nogle passede ind, andre havde ikke en baggrund eller kompetencer, der passede til et støberi.

- Men det er langt hovedparten af medarbejderne, som heldigvis er kommet videre. Enten har de selv fundet noget, eller også er det lykkedes os at finde plads til dem.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.206