23948sdkhjf

Vestas på ordrejagt i Kina

To års smalhans er slut, og Vestas drager nu på ordrejagt i vækstlande – øverst på listen ligger Kina, Indien og Brasilien.
I løbet af de seneste to år har Vestas haft minimal fokus på Kina, lukket fabrikker og er ifølge meget pessimistiske beregninger gået fra 5 procent til 1 procent af det kinesiske marked. I stedet har man haft fokus på at vende bøtten fra at være en lukningstruet gældsramt virksomhed til i dag at have en så solid drift, at der nu igen er råd til de store ambitioner, skriver dagbladet Børsen.

Jagten sættes ind
Finansdirektør i Vestas, Marika Fredriksson, fortæller til Børsen, at der er indledt en benhård jagt på markedsandelene i Kina. Hun vil dog ikke sætte tal på væksten i Kina, men konstaterer blot at man sætter store kræfter ind.

- Vi sætter de rigtige folk ind. Gennem fokus og ved at sætte Kina øverst på agendaen for de kommende år skal vi opnå at få vores andel af dette marked, siger hun, om troen på et marked man ellers havde mistet lysten til at slås om, da der var andre og væsentligere ting på agendaen, såsom at genskabe Vestas.

Hold fokus på opgaven
For Marika Fredriksson er der ingen tvivl om, hvad der gik galt for Vestas før turnarounden. Man forsøgte at gøre for mange ting på én gang og jagtede markeder verden over.

I dag er det ændret radikalt. Vestas valgte under turnarounden at fokusere på to markeder, man kendte godt, og hvor setup og omkostningsstruktur allerede var på plads, nemlig Europa og USA. Det har betydet en reduktion af omkostningerne samt forbedring af indtjeningen.

Vestas' strategi er igen at gå efter de nye vækstmarkeder, og her er de tre vigtigste Kina, Indien og Brasilien, påpeger Marika Frederiksson.

Et vanskeligt marked
Analytikere peger på at Vestas vil få det svært i Kina. Det er et stort marked med mange lokale spillere, og i de senere år har man set en vis konsolidering blandt de kinesiske vindmølleproducenter, hvor de ti største i dag sidder på knap 80 procent af markedet.

Men ifølge Steen Broust Nielsen fra Make Consulting er der tre ting, der kan hjælpe Vestas i Kina: Behovet for store landbaserede vindmøller, et voksende fokus på kvalitet og en større efterspørgsel på havmøller.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.89