23948sdkhjf

Klumme: Vindkraftens brændende platform

Den nuværende politiske debat om energiforliget og PSO-afgiften er meget ærgerlig. Den sår tvivl om den danske opbakning til en af de senere års helt store eksportsucceser herhjemme og risikerer at afskrække udenlandske investorer og virksomheder fra at investere i Danmark, og i at mindske EU's afhængighed af gas fra Rusland.
Men debatten er et symbol på vindmølleindustriens allermest brændende platform – at nedbringe prisen på energi fra vindmøller. For at fastholde vindkraft som relevant og attraktiv i alverdens energisystemer, skal vi gøre vindkraft endnu billigere. Denne ambition og udfordring er ikke ny. Det nye er, at nogle politikere tror, at vi er så dygtige, at vi kan modernisere el-systemet og etablere nye vindmølleparker helt uden politisk støtte.

Desværre er vi ikke helt nået dertil endnu. For os som industri er det Nirvana, og jeg glæder mig til, at det sker. Når vi faktisk kommer dertil, så vil udviklingen vende. Så vil de politiske debatter ikke gå på omkostninger, men på hvordan man kan tiltrække endnu flere investeringer til vindkraft. Sådan er det faktisk allerede nogle steder på kloden, hvor elforsyningen er mere knap og væksten i energiforbruget høj. Men på de fleste markeder, og i vores vigtigste nærmarkeder, brænder platformen. Vi skal som global industri først helt gennem skærsilden. Og vi skal som danske virksomheder gå forrest, for så kommer vi først ud på den anden side.

Det er den erkendelse og vision, som fik danske virksomheder, universiteter og offentlige myndigheder i partnerskabet Megavind til at opstille målet om, at danske virksomheder skal komme først med løsninger, der sikrer, at nye onshore vindmølleparker kan opstilles på europæiske hovedmarkeder uden tilskud. Megavind har også opstillet et mål om, at offshore vindmølleparker vedtaget i 2020 skal være 50 procent billigere end parker opstillet på sammenlignelige placeringer og vilkår i 2010.

Billigere vindkraft skal ikke ramme marginer
Hvis man som underleverandør har pressede marginer, så kan en halvering lyde som en urealistisk stor prisnedbringelse. Men fat mod. Vi har som industri gjort det før. Landvind har halveret prisen pr. kWh ca. hvert tiende år de sidste tre årtier. Det kan vi også gøre på havet. Det handler om langt mere end at nedsætte priser, og i høj grad om at lave smartere løsninger – både inden for teknologi og i den måde vi organiserer os på i leverandørkæderne.

De vigtigste bidrag til at nå målsætningen kommer fra opskalering, modularisering og industrialisering. Det er vanskelige udfordringer, der stiller store krav. Hele leverandørkæden af virksomheder skal løftes synkront og på alle parametre. Der skal en langt tættere grad af samordning i industrien til, ligesom helt nye materialer, processer og teknologier skal opfindes og tages i anvendelse. De næste ti år bliver et tæt udskilningsløb. Vi vil som brancheforening gøre vores til, at den danske industri styrker sin konkurrenceevne i den proces.

I min krystalkugle er fremtidens mest konkurrencedygtige leverandører dem, der for alvor forstår at bruge relevante netværk aktivt til at engagere sig med kunder, konkurrenter, samarbejdspartnere og vidensinstitutioner, og som bruger ny viden og smartere processer til at skabe merværdi i form af endnu lavere priser på vores fælles slutprodukt: vindenergi og energiforsyning. Danish Wind Industry Annual Event 2014 26.-27. marts er et godt sted at starte.

Kilde: Vindmølleindustrien - http://www.windpower.org

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093