23948sdkhjf

Måtte kassere 100 tons tung fliskedel - nu er de tilkendt erstatning

Voldgiftsnævnet for Bygge- og Anlægsvirksomhed (Voldgift) har afsagt kendelse i en sag, hvor forsyningsselskabet Din Forsynings var nødsaget til at kassere en fliskedel. 

Din Forsyning har fået medhold i samtlige punkter, herunder kompensation for afledte ekstraomkostninger, såkaldt følgeskader.

- Jeg er godt tilfreds med, at Voldgift så utvetydigt har givet os medhold. Som jeg forstår det, er det forholdsvis sjældent med erstatning for følgeskader, medmindre der er tale om grov misligholdelse. Så voldgiften har været enige med os i, hvor problematisk situationen har været. Det her er en sag, vi på alle måder helst ville have været foruden. Det har haft store konsekvenser for hele vores varmeproduktion, at en leverandør på den måde svigtede os. Men nu kan vi heldigvis se fremad, siger bestyrelsesformand, Kurt Bjerrum.

Fejlbehæftet

Sagen mod leverandøren begyndte, da Din Forsyning for snart to år siden måtte kassere en 110 tons tung fliskedel leveret af KPA Unicon. 

Ifølge Din Forsyning var kedlen ved ankomst i Esbjerg fejlbehæftet. Ligeledes var de dokumenter, som skulle godtgøre, at kedlen var produceret i henhold til loven, ufuldstændige - i nogle tilfælde manglede de helt. Det oplyser Din Forsyning i en pressemeddelelse. 

Hele situationen spidsede til i foråret 2022 og endte med, at Din Forsyning opsagde kontrakten med KPA Unicon i maj 2022. 

Efterfølgende udbød forsyningsselskabet fliskedlen på ny. Et udbud, der blev vundet at Babcock & Wilcox Renewable Service. 

Forsinket til april

Sagen har medført en del forsinkelser på projektet Fremtidens Fjernvarme, hvor fliskedlen udgør rygraden i varmeproduktionen. 

Den første og kasserede kedel var planlagt til at gå i drift primo 2023 - en deadline Din Forsyning i sagens natur ikke har kunne overholde. 

- Kedlen skulle have været i drift sidste år, men vi forventer nu, at den kan være klar til april, siger projektchef hos Din Forsyning, Henrik Blicher.

Sagen med den kasserede kedel har ikke kun rykket ved tidsplanen, men også økonomien i projektet har været berørt.

- Der har være forstyrrelser og forsinkelser på projektet, men også de omkostninger vi har haft ved at lægge sag an. Heldigvis har der været en garantistillelse, vi har kunnet trække på, siger Henrik Blicher. 

Overordnet plan

Her på den anden side af forsinkelser, voldgiftssag og udfordringer kan Kurt Bjerrum nu ånde lettet op. 

- Der har været så utroligt mange bump på vejen, hvoraf sagen om fliskedlen selvfølgelig må betegnes som en af de større. Så jeg er meget lettet over, at den er afsluttet. Den har fyldt alt for meget i arbejdet for den grønne omstilling af fjernvarmen i Varde og Esbjerg. Det er et yderst visionært projekt, som jeg ærligt kan sige, at jeg er meget stolt af, siger han om projektet, som ventes at være i fuld drift i løbet af 2024.

Både elkedel og pumpecentralen, der går under navnet Ny Krone, er allerede i drift. Havvandsvarmepumperne ventes at blive sat i drift i marts i år. 

- Vi nærmer os tidspunktet, hvor vi kan gennemføre de endelige tests for hele projektet, siger Henrik Blicher. 

Beklager

KPA Unicons direktør Jukka-Pekka Kovanen var i forbindelse med opsigelsen af samarbejdet i maj 2022 ærgerlig over hele situationen. 

- Vi er uenige i begrundelsen for opsigelse af kontrakten, og vi har præsenteret kunden for flere muligheder for færdiggørelse af projektet. Det er dog uheldigt, at kunden ikke har været villig til eller i stand til at løse problemet på en venskabelig måde, skrev Jukka-Pekka Kovanen dengang i en mail til Metal Supplys søstermedie Energy Supply.

Kontrakten mellem KPA Unicon og Din Forsyning beløb sig til cirka 160 mio. kr.

Den kasserede kedel står stadig hos Din Forsyning i Esbjerg, da den har indgået i sagen hos Voldgiftsnævnet for Bygge- og Anlægsvirksomhed.

Se nøgletal for:
Læs mere om: fremtidens fjernvarme
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.734