23948sdkhjf

Beskæftigelsen overrasker økonomer med rekord i november

Antallet af personer i job er steget næsten hver måned siden starten af 2021. Igen i november kom flere i job

Antallet af lønmodtagere fortsatte op i november. Her var der 3.005.600 lønmodtagere, hvilket er 3200 flere end måneden før.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Statistikken omfatter både ansatte i det offentlige og i det private, og den er baseret på arbejdsgiverens indberetninger til Skat.

I januar 2021 var der knap 2.762.000 lønmodtagere i Danmark. Siden er antallet steget måned for måned med en enkelt undtagelse i juli sidste år.

Stigningen har budt på flere rekorder, og for første gang nogensinde rundede antallet af lønmodtagere tre millioner i september.

Det kommer bag på flere økonomer, at beskæftigelsen fortsætter med at have pil op.

Flere ting peger nemlig i modsat retning, mener Steen Nielsen, vicedirektør i interesseorganisationen Dansk Industri (DI).

- Der er blevet flere ledige i det sidste år, og der er også blevet færre ledige stillinger. Samtidig har den økonomiske udvikling været svag. Den fortsat stigende beskæftigelse harmonerer ikke helt med de øvrige økonomiske nøgletal, skriver han i en kommentar til tallene.

Også Erik Bjørsted, som er cheføkonom i fagforeningen Dansk Metal, er overrasket over at stigningen er så kraftig.

- Dansk økonomi er slået over i bakgear. Produktionen falder flere steder i økonomien, men arbejdsgiverne hamstrer åbenbart fortsat arbejdskraft, skriver han i en kommentar.

Erik Bjørsted forventer dog, at beskæftigelsen på et tidspunkt vil udvikle sig den anden vej. Det skyldes, at den normalt reagerer med en hvis forsinkelse, når resten af økonomien slår i bakgear, forklarer han.

Også Steen Nielsen forventer, at antallet af personer i job vil begynde at falde i løbet af 2024, hvis ikke den økonomiske udvikling forbedre sig.

Han rejser desuden en bekymring for produktiviteten i dansk økonomi.

- Fald i bnp (red. bruttonationalprodukt) og stigende beskæftigelse betyder, at vi bliver mindre produktive. I længden er det ikke holdbart, skriver Steen Nielsen.

Ifølge Danmarks Statistik faldt Danmarks bnp med 0,7 procent i tredje kvartal i 2023.

Bnp er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller skrumper.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079