23948sdkhjf

Damstahls dobbelt-investering: Nye højlagre er klar til sommer

Stålgrossisten får langt højere lagerkapacitet og et mere effektivt vareflow i både Danmark og Tyskland

Sidste år offentliggjorde Damstahl, at man ville bygge ikke bare ét, men tre nye, moderne højlagre – det ene ved hovedkvarteret i Skanderborg og de to andre ved koncernens tyske afdeling i Langenfeld i Ruhr-distriktet.

Byggeriet af de tre højlagre går efter planen – stort set.

- I Danmark går det efter planen, men i Tyskland er vi blevet en lille smule forsinket på grund af myndighedsbehandling, fortæller CEO Michael Lund.

Bedre arbejdsmiljø

For Damstahl er det i sagens natur en betragtelig – men også nødvendig - investering i fremtiden, hvis man spørger Michael Lund.

- Der er jo en effektivitets- og en konkurrencemæssig årsag til at gøre det, altså lavere enhedsomkostninger. I Tyskland er der så også et kapacitets-issue. Vi kunne simpelthen ikke få det stål ud ad døren, vi kunne sælge, forklarer han.

- Derudover er der en generel problematik. Det er lige meget, om det er i Danmark, Tyskland, eller i Sverige, så bliver det sværere og sværere at skaffe kollegaer, som synes, at det er fedt at stå i fem-seks graders varme og plukke stål på den traditionelle måde. Og lidt ud af det er der også et element af arbejdsmiljø. Det er et hårdt arbejde i dag at gå og plukke stål på den traditionelle måde ude i vores haller, selvom man har moderne hjælpemidler.

Bygget på to forskellige måder

Damstahls nuværende højlager i Skanderborg har 25 år på bagen, og med det nye lager forøges kapaciteten med mere end 50 procent fordelt på 2.400 kvadratmeter. I Langenfeld får man rådighed over 2 x 1.500 kvadratmeter. Selve byggeriet har man dog grebet forskelligt an.

- I Danmark er det en traditionel konstruktion med en bygning, og inden i det kommer der så et højlager, som bliver 100 meter langt, 12 meter højt og mere end 20 meter bredt. I Tyskland har vi har bygget et fundament. Ovenpå det bliver reolerne så bygget, og på reolerne bliver taget og siderne så påsat. Så det er faktisk højlageret, der holder selve skallen. Det er to forskellige måder at gøre det på. I Danmark valgte vi den mere traditionelle løsning, fordi vi havde halvdelen af den bygning, vi skulle bruge i forvejen, så derfor valgte vi at genbruge den bygning, som vi byggede for 15-16 år siden, forklarer Michael Lund.

Skeler til CO2-aftrykket

Damstahl har også sat sig mål for CO2-udledning, og derfor har man også forsøgt at tænke grønt i forbindelse med de to nye byggerier.

- For det første har vi gjort alt, hvad vi kunne for at genbruge. Frem for at rive gamle bygninger ned og starte forfra, så har vi - selvom vi økonomisk faktisk lige godt kunne have valgt en anden model - valgt at genbruge den bygning, der var her i Skanderborg, og så bygge til den, fortæller Michael Lund.

- Vi har også valgt at få sat solceller på det nye byggeri, så vi selv kan sikre energi til langt den største del af det at drive de her ret energitunge automatiske reol-handlere. Udover det, så kan man sige, at hver gang vi har skullet gøre et valg på materialer, så har vi skelet til bæredygtighed. Selvfølgelig, ærligt, så har vi det ligesom vores kunder, når de skal vælge mellem europæisk stål og asiatisk stål: hvis forskellen er fornuftig, så vælger man det stål med det laveste carbon footprint. Men hvis prisforskellen er voldsom, så er man nogle gange nødt til at gå på kompromis. Men her har vi forsøgt at gå med det, som hele vejen igennem har det laveste carbon footprint, slutter han.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113