23948sdkhjf

Amerikansk gigant køber luns af dansk greentech-virksomhed

Emerson bliver en del af ejerkredsen hos nordjyske Frugal Technologies

Med et kontrolsystem baseret på kunstig intelligens har Frugal Technologies hjulpet rederier som Uni-Tankers, Christiania Shipping og Royal Arctic Line til at spare tonsvis af brændstof. De fleste skibe opnår typisk en besparelse på omkring 15 procent ved at installere systemet, der går under navnet Frugal Propulsion.

Nu får Frugal Technologies stærke internationale kræfter til at sætte yderligere fart i den kommercielle udvikling. Emerson, med hovedsæde i St. Louis, Missouri, træder ind i ejerkredsen med en ejerandel på 35 procent.

- Emerson giver os et kæmpe boost, fordi de kommer ind med en stor organisation, der kan hjælpe os med salg, installation og service over hele verden. Vi oplever, at der er et stort behov for et klassegodkendt system som Frugal Propulsion, som reducerer forbruget af brændstof og hjælper skibsejere med at overholde de nye lovkrav. Men vores udfordring har været, at det for en lille virksomhed tager lang tid at opbygge et marked. Med Emersons investering får vi nu helt andre muligheder for at skalere vores forretning, siger Peter Hauschildt, CEO og medstifter i Frugal Technologies, i en pressemeddelelse.

Optimerer motor og propel

Frugal Propulsion er et klassegodkendt on-top-system, som sørger for, at motor og propel er konstant optimeret i forhold til dybgang, last, bølger og vind. Der er ingen manuelle justeringer, fordi hele systemet er baseret på sensorer, Big Data og lærende algoritmer, som løbende bliver klogere.

I praksis betyder det, at besparelsen i brændstof bliver større i takt med, at systemet lærer skibet at kende. Det har stor betydning for skibsejeren, fordi brændstof i gennemsnit tegner sig for cirka 60 procent af driftsomkostningerne på et skib.

Frugal Propulsion blev tidligere i 2023 godkendt som et såkaldt "Overridable Power Limitation System (Electronic)"af klasseselskaberne Bureau Veritas, Lloyds og DNV. Det vil sige, at skibsejeren kan bruge Frugal Propulsion som et redskab til at opfylde de nye EEXI- og CII-krav. Systemet sikrer helt automatisk, at motoreffekten altid ligger inden for de grænser, som EEXI-beregningen for det pågældende skib angiver. Systemet logger og gemmer automatisk alle motordata. Det gør det muligt til enhver tid – som EEXI-protokollen kræver – at udtrække detaljerede rapporter over skibets samlede energiforbrug.

- Hos Emerson forpligter vi os til at fremme innovation, der understøtter vores kunder i deres grønne omstilling. Her passer Frugal Technologies rigtig godt ind. Vores kunder inden for skibsfart har brug for de bedste og mest detaljerede brændstofdata for at træffe bedre og mere informerede beslutninger, og Frugals IOT-løsning er et stærkt supplement til Emersons teknologier, udtaler Jakob Nørr, der er vice president hos Emerson.

Med sin investering indtræder Emerson i ejerkredsen bag Frugal Technologies ApS. De øvrige ejere af virksomheden er CEO og medstifter Peter Hauschildt, CTO og medstifter Lars Stoutrup, Preben Thuren Larsen samt Mikkel Elsøe.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109