23948sdkhjf

Ny uddannelsesreform modtager ros fra brancheorganisationer: "Fremsynet" og "tiltrængt"

Regeringen, SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er enige om reform af universitetsuddannelserne.

Reformen indebærer, at størstedelen af de kandidatstuderende fortsat skal læse på en kandidatuddannelse på 2 studieår, mens en del af de studerende skal optages på enten en ny kandidatuddannelse på 1¼ studieår eller en ny og fleksibel erhvervskandidatuddannelse, hvor den studerende arbejder og uddanner sig parallelt.

Samtidig er partierne enige om allerede fra 2025 at prioritere 300 mio. kr. stigende til 400 mio. kr. årligt i 2030 og frem til erhvervsuddannelserne, herunder SOSU, med henblik på at løfte kvaliteten på uddannelserne.

Jesper Beinov, direktør i SMVdanmark, er meget tilfreds med dagens uddannelsesaftale, hvor et af hovedelementerne er, at 30 procent af de studerende på kandidatuddannelserne fremover skal gå på enten en erhvervskandidatuddannelse eller en af de nye og kortere kandidatuddannelser. 

- Jeg vil godt rose regeringen og folketinget for at have været modige. Guderne skal vide, at det ikke er let at udfordre det bestående på det her område, selvom der kan være gode grunde til det. Og det her er potentielt den største reform af det danske uddannelsessystem i rigtig mange år, som omfatter hundredvis af uddannelser, siger Jesper Beinov.

Erhvervsrettet fokus

Samme positive syn på reformen har Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri.

- Reformen lægger op til ambitiøse forandringer i samfundet, og det er afgørende, at den løfter arbejdsudbuddet markant og sikrer flere internationale studerende. Det har erhvervslivet efterspurgt længe, siger han.

Netop aftalens erhvervsrettede fokus skaber også glæde i SMVdanmark.

- Den bedste læring foregår på en arbejdsplads blandt kollegaer. Derfor er det glædeligt, at den nye reform i høj grad bygger en bedre bro mellem uddannelserne og erhvervslivet. Især de små og mellemstore virksomheder har ofte bedre gavn af medarbejdere med en lidt kortere teoretisk baggrund, der til gengæld er praktisk orienteret, siger Jesper Beinov, direktør i SMVDanmark.

Stort og tiltrængt rygstød til erhvervsskolerne                                                               

Aftalen rummer som nævnt en årlig vitaminindsprøjtning til erhvervsuddannelserne på 300 mio. kr. fra 2025, stigende til 400 mio. kr. i 2030.                        

- Det er et yderst tiltrængt rygstød og fantastisk positivt, at politikerne nu hiver tegnebogen frem. Vi havde dog gerne set endnu flere penge, fordi erhvervsuddannelserne desværre er blevet systematisk udsultede gennem årene. Derfor er det stadig vigtigt, at regeringen afsætter flere midler i forbindelse med finansloven for næste år, siger han. 

Også hos Dansk Industri hilses de mange millioner velkomne.

- Samtidig er vi glade for, at reformen ikke er en spareøvelse, men fortsat lader pengene blive i systemet, så vi også styrker erhvervsuddannelserne, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri.         

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109